2-годишният Мехмед едва ли ще потвърди съмненията на дядо си Мехмед, че е бил отвлечен (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9054043 www.24chasa.bg
Малкият Мехмед бил спокоен, Муртаза го облякъл със своето яке, за да го сгрее.

Муртаза Клечов, който го намери: Може и да стигне до това място - тук децата познават района, но нека следствието да установи

Как ще изкара сам нощта? След като се вдигна шум - започна издирването, струпа се полиция, някой се е изплашил и го е оставил на пътя, за да го видят, каза дядото на детето

Отвлечен ли е бил малкият Мехмед от Якоруда, който бе в неизвестност близо 24 часа, но после открит невредим в гората?

И ако в часовете, когато детето липсваше, основната задача бе то да бъде намерено, сега вече въпросът е как е успяло до стигне на толкова голямо разстояние от дома си и да пренощува само в планината.

Прокуратурата образува досъдебно производство за изчезването на момченцето, като една от основните версии, по които се работи, е отвличане. Дали обаче тя ще надделее, или ще се стигне до заключението, че престъпление няма, ще установят разследващите.

Мехмед Юркин, който е на 2 години и 7 месеца, изчезна от двора на къщата си за минути. Играел си до каруцата с пясък, а баба му влязла за малко у дома. След това от детето нямало следа.  

Над 100 полицаи, пожарникари, планински спасители и доброволци с 3 кучета го издирваха близо 24 часа - претърсиха всички къщи, стопански и изоставени постройки, даже и в околните села, адреси във Велинград, където семейството има роднини, както и околностите на Якоруда.

Откри го случайно горският Муртаза Клечов в четвъртък около 15,30 ч, а детето беше изчезнало предния ден към 16 ч.

Докато изпълнява служебните си задължения в поверения му охранителен участък, Муртаза едва ли е предполагал, че ще се окаже на точното място в точното време и така се превърна в герой на деня и спасител на изгубеното момченце.

“Карах служебната “Нива” по черния път в местността Малката река и изведнъж видях дете да лежи край пътя. Вече знаех, че е изчезнал Мехмед, и веднага набих спирачки. Слязох и отидох до него.
Гушнах го,
свалих
моята дреха и му
я облякох. Обух
му и моите
чорапи, защото
беше бос”
Това разказва горският от близкото село Конарско. Той имал в колата си пликче с бонбони и го дал на детето.

“Не се изплаши, напротив - усмихна се. Казах му: “Айде да те снимам за мама!” и той се зарадва, даже на едната снимка се изплези” , допълва Клечов, който от 32 години работи в системата на горите, а от 28 години е стражар.

Не е участвал в акцията по издирването, защото е бил на работа и отивал към горския участък, за който отговаря. Познава района много добре и казва, че от къщата на Мехмед в Якоруда по планинска пътека разстоянието до мястото, където е намерен край село Бунцево, е около 2 км.  

“Когато го гушнах, целият се разтреперих.
Знаех, че е
късмет да
намеря детето.
Зарадвах се,
както когато се
родиха моите
деца
Аллах го е пазил”, развълнуван е Клечов.

Обадил се веднага в полицията в Якоруда. Взел малкия в скута си и подкарал нивата към Бунцево. По пътя момченцето заспало. Когато пристигнал на площада, се събрало цялото село. Предал Мехмед на полицаите, които го прехвърлили в тяхната кола.

“Имаше одрасквания по ръчичките, но не беше нещо сериозно. Допускам, че може и само да е стигнало до мястото, където го открих, защото децата от този район ходят много по гората с родителите си.

Има си обаче разследване, то ще установи дали е отвлечен”, казва горският.
Има и друг път
до местността
Малката река, но
той е близо 20 км
Бащата Зия и дядото Мехмед обаче са категорични, че детето е отвлечено.

Зад къщата на семейството тръгва черен път, който води към гората. Пътеката обаче на места е много стръмна.

“Едно дете не може да тръгне по пътя и да стигне до гората. Според мен той е бил отвлечен. Никога не е изчезвал, само тук си играеше. Как ще изкара през нощта сам? След като започна издирването, струпа се полиция, вдигна се шум, някой се е изплашил и го е оставил на пътя, за да го видят”, убеден е дядо му Мехмед.

В същото време той не подозира кой и по каква причина би отвлякъл внука му.
“С никого
нямаме вражда,
не знам кой
може да го
направи”,
допълва дядото.
В Якоруда масово хората не вярват, че едно толкова малко дете може да извърви километри в планината, да пренощува на открито с боси крачета, с тънка блуза, когато температурите вечер падат почти до нула градуса, и да бъде намерено в добро състояние.  

“Най-малкото ще бъде изплашено, ще е плакало през цялото време. Реката минава наблизо до мястото, където е намерено детето, но за да стигне до нея, е много стръмно. Няма как да е станало”, коментират местни.

Заради крехката му възраст
са малки
надеждите
то само да
разкаже какво
е станало
Все пак се очаква, след като мине първоначалният шок, детето да даде някакви знаци, по които да се направят изводи за случилото се.

На улицата до дома е намерена едната му обувка, а по черния път - другата. На същия път били открити следи от крачетата на момченцето в прахта. Не е ясно дали отпечатъците са по цялата пътека от дома му, или само на място, където може да е оставено.

Горският, който е с дълъг стаж в системата на горите в поделението на Югозападното държавно предприятие в Якоруда, ще получи 500 лв. награда за проявените човещина и благородство, съобщи директорът Дамян Дамянов, който изразява личната си благодарност и уважение към служителя си за достойната постъпка в извънредна ситуация.

След като Клечов предаде Мехмед на полицията, момченцето бе настанено в детското отделение на болницата в Разлог и прекара нощта с баба си.

“Детето е добре, ще преценим състоянието му и тогава ще решим дали да го изпишем”, бе лаконична шефката на отделението д-р Соня Лилова. Мехмед ще бъде върнат на родителите си, а социалните служби ще осигурят психолог, ще окажат и друга помощ на Фатме и Зия, които имат общо 4 деца.

“Мехмед е добре гледано дете - беше нахранено, чистичко, изкъпано. Мълчеше, усмихваше се и нямаше видими травми”, допълни шефката на отдел “Закрила на детето” в Якоруда Фатма Чауш. Обърна внимание, че досега не са получавали сигнали за проблеми в семейството.

Загадъчният случай с Мехмед
странно напомня
на този с
изчезването на
4-годишния Абди
от съседното
село Бунцево
в края на юли 2001 г. Тогава семейството на Абди бе отишло на поляна в планината да събира сено.

Оставили момченцето да спи в колата и се отдалечили на 50-60 метра в другия край на поляната. Малко след това установили, че детето не е в колата. Започна масово претърсване на района, продължило седмица и с участието на стотици полицаи, горски, ловджии, доброволци.

На 8-ия ден Абди случайно бе намерен от жени, тръгнали за гъби. Момченцето бе в добро здравословно състояние, което изуми всички. Тогава също се заговори, че Абди е бил отвлечен, за него са полагани грижи и е бил оставен до пътека, за да бъде намерен.

Полицията обаче приключи случая със становището, че детето е избягало сам и няма престъпление. Малко след това семейството на Абди напусна Бунцево и се премести да живее в Пловдив.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина