Решението за екстрадицията на Асандж в САЩ - след президентския вот

https://www.24chasa.bg/novini/article/9054585 www.24chasa.bg
Джулиан Асандж СНИМКА: Ройтерс

Британското правосъдие ще вземе решение за това дали Джулиан Асандж да бъде екстрадиран в САЩ най-вероятно след американските президентски избори на 3 ноември, заяви днес съдия Ванеса Барейстър, цитирана от Франс прес.

Американските власти поискаха екстрадицията на основателя на "Уикилийкс", за да бъде изправен пред правосъдието на САЩ във връзка с обвинение в шпионаж. Асандж е застрашен от 175 години затвор в Съединените щати заради това, че от 2010 г. насам е направил обществено достояние над 700 хиляди документа с класифицирана информация за военните и дипломатически дейности на САЩ, предаде БТА.

Разглеждането на американското искане бе планирано за следващата седмица в Лондон, но британската съдия Ванеса Барейстър, която следва да се произнесе по него, уважи молбата на защитата на Асандж да бъде предоставено допълнително време, в което адвокатите му да подготвят последната му защита.

"Вероятността да имаме решение преди 4 ноември е много малка", заяви Едуард Фицджералд, един от адвокатите на Асандж. "Трябва да вземете предвид, че предстоят избори и че бъдещето е несигурно", каза още юристът, имайки предвид президентските избори в САЩ.

"Така или иначе ще обявя решението си след изборите в Съединените щати", заяви съдия Барейстър, която даде четири седмици на адвокатите на Асандж да подготвят последната защита на клиента и допълнителни две седмици на американското правителство. Съдийката заяви, че в края на следващата седмица ще може да съобщи датата, на която ще обяви решението си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена