Харалан Александров: Когато крясъкът стане много силен, може да има обратен ефект

https://www.24chasa.bg/novini/article/9054607 www.24chasa.bg
Социалният антрополог Харалан Александров КАДРИ: БНТ

Политическата ситуация е турбулентна. Това е огромно изпитание за управлението, както и за алтернативното лидерство. Това коментира пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров. По думите му ключовата характеристика на лидерството е да контролира емоциите на хората. „Когато крясъкът стане много силен, това може да има обратен ефект. Съществуват паралелни културни вселени в нашата страна“, каза още той. Според него политиката на спасението е по-малката беля от политиката на омразата.

„Живеенето в паралелни светове травмира българина“, заяви от своя страна политологът доц.д-р Татяна Буруджиева. Това, което всички знаем, е какво ни разделя. Трябва да разберем какво може да ни събере, но как да стане, след като всеки е решил, че неговото трябва да ни събере.

Според нея за една лява партия като БСП се предполага, че каузата в протестите трябва да се социална, а тя е съсредоточена върху фронта срещу главния прокурор. Тя допълни, че няма време за партия на президента да превземе политическия пейзаж. „В политиката има нещо като „тайминг“, каза още тя.

Във връзка със ситуацията с коронавируса, Харалан Александров заяви, че не само в България хората не са приели коронавируса насериозно. „Това е част от големия културен обрат - упадък на научния авторитет въобще. Това е крайно смущаващо", каза още той. По думите му конспиративните обяснения по света са спасението на семплите умове в сложни времена.

"От няколко месеца не броим мъртвите и болните, а броим протестиращите. Има скрито разочарование от науката, че още няма ваксина и не ни е спасила. Прогнозата ми е, че ще нарасне тревожността и ще се отвори възможността за повече налудничави конспирации", каза още той.

"Чисто комуникационно лекарите не успяват, но това не им е и в работата, да убедят хората по друг начин да възприемат опасността от коронавируса", каза Буруджиева. Тя допълни, че този тип мотивация трябва да се изгради. "Българинът започва да действа, когато заплахата е в неговия двор. За да тръгне човек да се бори и да постигне победа, трябва да види вируса като враг, може да победим", каза още тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тимът на Матей Казийски и Аспарух Аспарухов "Блу волей" (Верона) се справи с отбора на националния разпределител Георги Сеганов "Топ Волей Чистерна" (Латина) с 3:2 (25:19, 26:28, 25:23, 24:26, 15:11) в мач от италианското първенство. С успеха съставът на Радостин Стойчев се изкачи на шесто място в класирането с девет точки

Сред кораловите рифове на Червено море се гмурна Андреа. Певицата замина за поредната си ваканция, като този път реши да направи пътешествие с круизен кораб. Андреа успя да се гмурне край бреговете на Египет и да се наслади на прекрасните подводни красоти. Русата изкусителка прилича на русалка, а подводните видеа, качени в инстаграм профила й

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната