Архиви: Агент на име Джеймс Бонд е пребивавал в комунистическа Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/9055012 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Британски таен агент на име Джеймс Бонд е преминал зад "Желязната завеса" две години след излизането на първия филм за агент 007, според наскоро публикувани архиви на Полския институт за национална памет (IPN), предаде Франс прес.

Джеймс Албърт Бонд е пристигнал във Варшава на 18 февруари 1964 г. и е заел официално поста архивист на британското посолство в Полша, показват документи на тогавашното полско комунистическо контраразузнаване.

Според данни на полските комунистически спецслужби истинският Бонд, роден през 1928 г., е имал малко общи черти със съименника си от филмите, познат със склонността си към водката с мартини и жените, предаде БТА.

Полските агенти са забелязали, че истинският Джеймс Бонд "се интересувал много от жени", но е бил "много предпазлив" и никога не е влизал в контакт с полски граждани, сочат публикувани тази седмица във Фейсбук документи. Според Полския институт за национална памет той е бил "агент от ниско ниво с доста популярно име" - комунистическите агенти също са познавали филмовия Джеймс Бонд.

Архивите на тогавашните полски спецслужби сочат, че истинският Джеймс Бонд се е опитал през октомври и ноември 1964 г. да посети "военни съоръжения" в Бялисток и Олщин, в Източна Полша, близо до границата с тогавашния Съветски съюз.

След като очевидно не постигнал особени успехи истинският Джеймс бонд напуснал Полша на 21 януари 1965.

Писателят Йън Флеминг, автор на романите за Бонд и самият той бивш британски агент, винаги е твърдял, че е заимствал името на героя си от това на американския орнитолог Джеймс Бонд, който написва книга за птиците на Карибските острови.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата