Шефката на контролната комисия в БСП с остра критика: Преди да търсим доверието на хората, нека се опитаме да го възстановим помежду си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9056012 www.24chasa.bg
Шефката на Общопартийната контролна комисия Валя Богданова отправи остри критики за работата на партията.

„Падащият“ кворум е предвиден в парламентарния правилник, играта с кворума е процедурна парламентарна възможност. В БСП решенията се вземат след дискусия и с гласуване с участието на повече от половината на членовете на органа или организацията. С това предупреждение се обърна към новите членове на Националния съвет на БСП шефката на Общопартийната контролна комисия (ОПКК) Валя Богданова по време на отчета си за изминалите 4 г.

Партийните органи не са представителни, те са работни и нека всеки, който ще се състезава за член на НС или ОПКК да прецени възможностите си и да поеме отговорността си за редовно и активно участие в дейността им.

Повод за острите й думи стана както приемането на документите за конгреса на последното заседание на пленума с около 70 гласа, при необходими 93, както и спорът отпреди месец доколко легитимни са двата опита за заседания на Националния съвет, които вътрешната опозиция на Нинова свика. Тогава приближеното до лидерката ръководство заяви, че това е „сбирка по интереси“, а не легитимно заседание.

Партийните органи, в това число Националният съвет, могат да бъдат свиквани и по решение на Изпълнителните им бюра, и по искане на 1/3 от състава им. Независимо чия е инициативата, и двата вида свиквания са еднакво легитимни и по един и същи начин ангажират членовете на партийните органи, категорична бе Богданова.

Партийните документи, сред които основно уставът, не се познават в достатъчна степен, е показала проверката на комисията. За мандата си през последните 4 г. тя е разгледала над 415 жалби, възражения, сигнали и писма.

Сред тях и много сигнали за завишени състави на местни структури, за незаписани социалисти във връзка с отминалия пряк избор на лидер. Чрез публичните си коментари превърнахме БСП в сбор от бройки, а тя е общност от хора, които в огромната си част членуват в партията по съвест и убеждение, с надежди и очаквания, критикува шефката на ОПКК.

Част от партийните съвети успяха да преодолеят вътрешнопартийното напрежение, но други – не, а и не поискаха да потърсят и да приложат обединяващи решения и действия, отчете Богданова. Част от партийните съвети работят с ограничен кръг социалисти, не се търси и използва достатъчно потенциалът на членовете на организацията, липсва или е ограничен достъпът до вътрешнопартийна информация за взети политически, организационни и кадрови решения. Така се оформят отделни партийни общности, които отразяват различни обществени нагласи и акумулират различни обществени очаквания, предупреди шефката на партийната контролна комисия. А отделни действия оставяли съмнения за скрита зад процедура разправа с вътрешнопартийни опоненти.

Преди да търсим доверието на българските граждани, нека да се опитаме да възстановим доверието помежду си, а вътрешнопартийната дискусия да ражда градивни решения, вместо да чертае разделителни линии, призова Богданова. Знам, че много почтени, знаещи и сърцати хора в БСП могат да носят отговорност, да обединяват, да разширяват влияние и да носят обществено доверие. Защото защото искрено се надявам, че БСП ще бъде партията, която трябва да върне съдържанието на моралните категории в политиката, допълни тя.

Богданова критикува, че БСП все още няма приет Етичен кодекс, какъвто контролната комисия предлагала от 2009 г. насам. Видни са случаи, в които вътрешнопартийната дискусия излиза не просто извън разбиранията ни за партийна, но и извън понятията ни за човешка етика, каза тя.

Докладът на Боданова предизвика Георги Божинов, който взе думата в нарушение на правилата и порица, ръководството на конгреса, че не знае устава. Провалихте уставно законни заседания на Националния съвет, критикува той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога