БСП да избира с пряк вот кандидатите си за депутати, президент, кметове и съветници, поиска Янаки Стоилов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9056471 www.24chasa.bg
Янаки Стоилов по време на заседанието на конгреса.

Червените кандидати за депутати, евродепутати и президент да се избират чрез пряк вот от всички социалисти - това поиска Янаки Стоилов в изказването си пред 50-ия конгрес на партията, който се провежда в зала 1 на НДК.

На следващо заседание на конгреса да се приемат промени в устава, които да направят БСП по-близка до нейните членове, поиска Стоилов. Той предлага да има пряк вътрешен избор и на червените кандидати за изборни длъжности в местната власт - кметове и общински съветници, както и на ръководителите на партията на областно и общинско ниво.

За да е убедителна в обществото, БСП трябва да повиши своя кадрови капацитет. В ръководствата на партията и особено в Националния съвет трябва да бъдат избрани повече личности, които могат да формират позиции и последователно да ги отстояват, които показват политически качества и политически морал, обясни Стоилов. Допълни, че истинската коректност изисква да отстояваш идеите на партията в обществото, а не да се пригаждаш към всеки, който стои начело.

И призова другарите си да действат с разум и сърце, по съвест и убеждение, за да са достойни за хората.

Налага се да обърнем внимание на отношенията помежду ни. Чуваме се, но недостатъчно слушаме казаното, предупреди червеният юрист. И напомни, че винаги е държал на конструктивния и критичен тон в дискусиите.

БСП показа, че е организирана партия. Вече е крайно време да покажем, че сме социалистическа партия, призова Стоилов. Той предупреди червените, че не бива да се успокояват от равните проценти на ГЕРБ и БСП, защото те се дължат повече на отлив от ГЕРБ.

БСП, вторачена в собствения си избор, не застана начело на протестите. Да, подкрепя протестите, но не иска предсрочни избори. Даваме ли си сметка, че сред причините ГЕРБ да е още на власт е, че не ни достигат както воля, така и вътрешна сплотеност, попита Стоилов.

Единството е постижимо само върху ясна политика и общи усилия. Но и това вече не е достатъчно, защото с течение на годината идеите напускаха политиката за сметка на големите пари. За БСП това е нараняване на нейното сърце, допълни юристът. И предупреди, че ако червените не се ръководят от принципи и не преодолеят зависимостите си – частни, корпоративни и външни, няма да бъдат достоверни представители на партията.

Оптимистично е, че след дълго прекъсване днес отправяме поглед към разговора за бъдещето, но той е закъснял за нашата партия, каза пък Юрий Асланов.

2,5 млн. души в България днес се самоопределят като леви по убеждение. Повечето от тях нашата партия - по различни причини и на различни етапи, отдалечи от себе си и отблъсна. Те не престават да бъдат леви, но не ни подкрепят, анализира социологът.

Загубихме пропагандната битка за миналото, но днес трябва да се върнем на този терен и да водим разговор в обществото по други причини - защото социализмът като идея е ясно какво е, той описва един различен от сегашния свят, каза Асланов. И призова този разговор да не се затваря в партията.

След местните избори през 1999 г. бе отчетено, че партията е спаднала на 216 хиляди, а днес, след прекия избор чухме, че е 80 хиляди. Продължаваме да се наричаме масова партия, но ако не се съприкосновим с всички прогресивни прослойки, нямаме шанс да оцелеем, предупреди Асланов.

Публичният ни образ е зацапан не от думите, а от делата, тази опасност съществува и днес, предупреди Асланов. Той обясни, че когато и да са следващите избори, вероятността БСП да е първа е много голяма. Но трябва да внимава, защото какво я спира да попадне в либералния капан. Там изкушенията са много, но с всеки следващ такъв партията се обезкървява, предупреди той.

Ако утре спечелим изборите, можем ли да управляваме България в тази ситуация на институционален упадък? С какво правителство и с каква коалиция? Това са въпросите, които трябва да обсъждаме, каза пък Валери Жаблянов. Кои са другите политически сили, които биха подкрепили едно или друго наше искане, допълни той. И обясни, че много от тезите в червената "Визия за България" се нуждаят от преосмисляне.

Имаме дълъг път до момента, до който БСП ще е в състояние да каже: Да, ние сме готови да управляваме напрактика. Изпитвам силно безпокойство, ако с този ресурс и с идеите, които чух, ние тръгнем към управлението, каза Жаблянов. И обясни, че голяма част от червените идеи са утопия. Затова призова в следващите месеци Националният съвет и структурите освен диалог  по идейната същност, да започнат сериозен разговор по визията за управление.

Не можем с един гол ентисиазъм да тръгнем към Министерския съвет, тъй като нямаме никакво съмнение какъв ще бъде резултатът, предупреди Жаблянов. И призова за сериозно отношение към евентуално участие на БСП в бъдещото управление, за да оправдае очакванията на левия електорат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тимът на Матей Казийски и Аспарух Аспарухов "Блу волей" (Верона) се справи с отбора на националния разпределител Георги Сеганов "Топ Волей Чистерна" (Латина) с 3:2 (25:19, 26:28, 25:23, 24:26, 15:11) в мач от италианското първенство. С успеха съставът на Радостин Стойчев се изкачи на шесто място в класирането с девет точки

Сред кораловите рифове на Червено море се гмурна Андреа. Певицата замина за поредната си ваканция, като този път реши да направи пътешествие с круизен кораб. Андреа успя да се гмурне край бреговете на Египет и да се наслади на прекрасните подводни красоти. Русата изкусителка прилича на русалка, а подводните видеа, качени в инстаграм профила й

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната