На финала: 692-ма в битка за 113 места в червения пленум, Миков си направи отвод (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9056624 www.24chasa.bg
Заседанието на 50-ия конгрес на БСП днес ще продължи с гласуване на състава на новия Национален съвет. Снимка Йордан Симеонов

692-ма са кандидатите за членове на Националния съвет на БСП на финалната права и след направени отводи. Те ще се борят за 113 места. Това стана ясно по време на заседанието на червения конгрес в НДК, което в момента е закрито за медиите.

Изненадващо бившият лидер Михаил Миков си е направил отвод от листата за пленума. По-рано сутринта той отказа да влезе и в ръководството на конгреса.

114 млади социалисти пък ще се борят за 37 места в младежката квота в Националния съвет.

Новият червен пленум ще е от 185 души, се разбра след отчета на комисията за предложения на новия състав, който се разглежда при закрити за медиите врати. 35 от членовете на пленума са делегирани представители на областните структури. По право влизат лидерите на Младежкото обединение, на жените и на ветераните.

Единствените, които до момента не са си избрали делегиран представител, са социалистите от Видин. Там структурата е разцепена и са постъпили две предложения, но комисията не ги прие и поиска ново делегатско събрание и ново гласуване.

За попълването на останалите места от пленума ще има таен вот. Той се очаква да започне около 20 ч, а броенето да продължи цяла нощ. Резултатите ще са ясни утре сутрин.

Всъщност именно попълването на Националния съвет е голямата битка на този конгрес, с която се очаква да се сложи финала на битката на Корнелия Нинова с вътрешната опозиция. Ако лидерката успее да се наложи и да вкара повече свои хора в бъдещия червен пленум, тя ще си осигури подкрепа и комфорт при вземането на решения. А гласът на опозиционерите вече ще се чува все по-слабо.

През 4-те години на първия й мандат Нинова неведнъж се оплака, че не може да работи с този състав на Националния съвет. Той я бламира в решението да изхвърли президента на ПЕС Сергей Станишев от листата за евроизборите. А наскоро, след старта на кампанията за лидер и нарастване на напрежението между Нинова и заместника й Кирил Добрев, който бе неин основен опонент, лидерката бе бламирана в някои важни решения.

Всъщност Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Сред които утвърждаването на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вице, и всички останали номинации, които соцпартията прави за държавни постове. Пленумът се взема и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца.

На конгреса ще бъдат избрани още председател и 31 членове на Общопартийната контролна комисия. За председател ще се борят 16, а за членове са номинирани 171 души.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина