Вече броят гласовете за избор на членове на ВСС от прокурорската квота

https://www.24chasa.bg/novini/article/9056732 www.24chasa.bg

Точно в 18:00 часа Виктор Малинов – председател на Общото събрание на прокурорите за избор на член на ВСС, прокурор при Върховна административна прокуратура, съобщи, че са налице всички условия за приключване на гласуването и за започване на дейността на избирателните секции за отчитане на резултатите, съобщи vss.justice.bg.

Общата избирателна активност на прокурорите е 62,64 % при 959 гласували от 1531 имащи право на глас. Посредством системата за електронно гласуване през интернет своя глас са дали 872 прокурори от 1312 заявили желание за дистанционно гласуване, при избирателна активност 66,46 %.

С хартиени бюлетини са гласували 87 прокурори, като избирателната активност е 39,73 %.

Съгласно Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите членовете на избирателна секция № 1 отвориха изборната кутия, на което присъстваха кандидатът за член на ВСС, регистрираният наблюдател адвокат Татяна Лисичкова - представител на „Асоциация „Форум“ и представители на медиите.

За резултатите от избора всяка от избирателните секции съставя протокол, в който се вписват общият брой на гласувалите, действителните и недействителните бюлетини, както и резултатът от гласуването за кандидата.

Окончателният резултат от избора се отчита, като председателят на избирателната комисия въвежда в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните в протокола. Чрез информационната система председателят на избирателната комисия сумира общия резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиена бюлетина. След това, отново чрез информационната система за електронен избор, се генерират резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на съответната колегия и броя на гласовете, с които са избрани. Съгласно Раздел III, чл. 44 , ал. 3 от Правилата за избрани се смятат кандидатите, получили повече от половината от действителните гласове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена