Как Китай ще постигне въглероден неутралитет до 2060 г.?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9057979 www.24chasa.bg

На 22 септември в посланието си до Общото събрание на ООН китайският председател Си Динпин заяви, че Китай ще се стреми да постигне въглероден неутралитет до 2060 г., разкривайки амбициозната цел на страната с конкретна времева рамка. Това предаде Радио Китай.

През 2014 г. Китай представи Национален план за действие за измененията в климата 2014 г. – 2020 г. Поставените в него цели бяха постигнати до края на 2018 г., т.е. с две години по-рано. Имайки предвид предприетите от Китай многобройни мерки, сред които коригиране на индустриалната структура, оптимизиране на енергийните миксове, подобряване на енергийната ефективност и насърчаване изграждането на пазари на въглеродни емисии, според експертите намаляването на въглеродните емисии до нула до 2060 г. е реалистична цел.

Много световни лидери са любопитни да разберат как точно Китай ще реализира този план, като се имат предвид размерът на енергийната консумация и емисиите на страната. Ако Китай наистина се справи, то глобалното затопляне вероятно ще бъде само около 0,2 до 0,3 градуса по Целзий.

Макар и китайските власти да не посочват детайли, то предприетите различни мерки за справяне с проблема са на лице.

За разлика от другите икономики по света, където петролът е най-големият източник на въглеродни емисии, в Китай това е горенето на въглища, което е причина за около 75% от емисиите на парникови газове в страната. За да се справи с този проблем, Китай се стреми да коригира индустриалната си структура. През 2018 г. китайското правителство представи план за действие, който изисква от стоманодобивната промишленост да изпълни стандартите за „ултра ниски емисии“ до 2020 г. Страната подобри и електропреносната си мрежа с по-ефективни „свръхкритични“ централи, които произвеждат повече енергия с по-малко въглища. В рамките на Парижкото споразумение Китай обеща на света да увеличи капацитета на възобновяемите енергии на 800 до 1000 гигавата до 2030 г. Освен това бяха въведени политики, чиято цел е да се намали използването на въглища от домакинствата. През 2017 г. китайското Министерство на околната среда предостави субсидии на над три милиона семейства в северните и централни провинции на страната, за да инсталират електрически или газови нагреватели в домовете си.

Сред другите промени, които ще помогнат на Китай да намали емисиите от парникови газове, са повече електрически превозни средства и ограничения за разхода на гориво на новите. В края на 2019 г. електрическите автомобили по пътищата в страната са били 3,81 милиона, а производството на над 500 модела, които не покриват строгите стандарти за гориво, бе спряно през 2018 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него