Знакови лица на БСП – аут от червения пленум (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9058022 www.24chasa.bg
Делегатите на 50-ия конгрес на БСП избраха новия състав на Националния съвет.

Любимецът на конгреса е Крум Зарков - той е единственият избран по правилата с 487 гласа, което е повече от половината участвали във вота делегати

Дъщерята на Румен Овчаров - Теодора, е сред новите лица в Националния съвет от младежката квота 

Знакови за БСП лица изпадат от новия състав на Националния съвет на БСП след вота на делегатите на 50-ия юбилеен конгрес. Това се случи след дълга нощ на гласуване и още по-дълго броене на бюлетини тази сутрин. 692-ма се бориха за 113 места.

Комисията по вота вече обяви резултатите и извън пленума остават президентът на ПЕС Сергей Станишев, Георги Пирински, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Катя Николова, Велислава Дърева, Красимир Янков, Юрий Асланов и други лица от опозицията. Георги Гергов влиза като делегиран представител на пловдивските социалисти.

Вчера самоотвод от пленума си направи бившият лидер Михаил Миков.

В Националния съвет обаче влизат досегашния заместник на Нинова Кирил Добрев, който бе неин основен конкурент на лидерския вот. Както и другата заместничка на Нинова - Деница Златева.

902-ма от всички 976 делегати на конгреса са участвали в изборите в БСП. За да бъде избран кандидат за член на Националния съвет трябва да е получил 452 гласа - повече от половината делегати.

Тъй като единственият легитимно избран бе Крум Зарков с 487 гласа, комисията по избора предложи конгресът реши да попълни състава на Националния съвет по вишегласие.

Така Зарков се превърна в любимец на конгреса. Досега такъв на конгреса неизменно бе Стефан Данаилов, а след него обикновено се класираше Дора Янкова, която обаче сега влиза по право като лидер на Обединението на жените-социалистки.

След него се нареждат Янаки Стоилов с 451 гласа, Георги Свиленски с 450 гласа и Румен Гечев с 442 гласа. В новия състав влизат още Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Емилова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Донка Михайлова, Иван Ченчев, Драгомир Стойнев, Калоян Паргов, Евгени Кирилов, Весела Лечева, Васил Антонов, Денчо Бояджиев, Антон Кутев, Станислав Владимиров и др.

Сред новите лица в Националния съвет е ралишампионът Крум Дончев.

Младежите пък бяха с отделна листа - 114 души се бориха за 37 места в младежката квота в Националния съвет. От тях влизат евродепутатката Цветелина Пенкова, бившият евродепутат Момчил Неков, дъщерята на Румен Овчаров - Теодора. Под чертата като резерва остана дъщерята на Георги Пирински - Ана, но тя се отказа от балотаж и не влиза в пленума.

Новият червен пленум ще е от 187 души - беше увеличен с двама, защото последните трима от членовете му бяха класирани с еднакъв брой гласове.

32-ма от членовете на Националния съвет са делегирани представители на областните структури. По право влизат лидерите на Младежкото обединение, на жените и на ветераните.

Всъщност именно попълването на Националния съвет беше голямата битка на този конгрес, защото с нея се сложи точката на битката на Корнелия Нинова с вътрешната опозиция. Лидерката успя да се наложи и да вкара повече свои хора в бъдещия червен пленум и така си осигури подкрепа и комфорт при вземането на решения. А гласът на опозиционерите вече ще се чува все по-слабо.

През 4-те години на първия й мандат Нинова неведнъж се оплака, че не може да работи с този състав на Националния съвет. Той я бламира в решението да изхвърли Станишев от листата за евроизборите. А наскоро, след старта на кампанията за лидер и нарастване на напрежението между Нинова и Добрев, лидерката бе бламирана в някои важни решения.

Всъщност Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Сред които утвърждаването на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вице, и всички останали номинации, които соцпартията прави за държавни постове. Пленумът се взема и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца.

Проведе се балотаж за председател на Общопартийната контролна комисия между досегашната й шефка Валя Богданова, която при гласуването получи 386 гласа и шефът на червената ЦИК за прекия избор Емил Войнов, който взе 374 гласа.

За първи път обаче балотажът се проведе явно, защото бе обявено, че членовете на изборните бюра ги няма и няма как да се формират нови такива.

Така шеф на контролната комисия стана Войнов, който получи 379 гласа, а Богданова взе 178 гласа.

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов поиска проверка на кворума и прегласуване. Кворум има, видно е и от резултатите за двамата кандидати, отвърна му водещият заседанието Янаки Стоилов.

А след прегласуването Войнов отново бе избран за шеф на ОПКК с 384 гласа срещу 133 за Богданова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина