Гръцкото МВнР осъди поругаването на гръцкия флаг от турска страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/9058463 www.24chasa.bg
Остров Кастелоризо Снимка: Фейсбук

Министерството на външните работи на Гърция категорично осъди днес акт на поругаване на гръцкия национален флаг на остров Кастелоризо и поиска от Анкара да привлече виновните лица под отговорност, гласи изявление на гръцкото МВнР.

"Ние еднозначно осъждаме вчерашното оскръбление на гръцкия флаг на остров Кастелоризо. Тези неприемливи действия имат за цел да подкопаят перспективите за намаляване на напрежението между двете страни. Очакваме турските власти незабавно да осъдят този инцидент и да проведат разследване, така че виновните да бъдат подведени под отговорност", подчертава ТАСС, цитирайки изявлението.

Гръцкият канал Open TV съобщи, че в събота над гръцкия остров Кастелоризо е прелетял турски военен безпилотен самолет, от който са се носели военни маршове и турския национален химн. Това предизвикало възмущение сред жителите на острова. От дрона, който снимал военни обекти на Гърция, била излята и няколко десетки литра червена боя върху гръцкия флаг, изобразен чрез боядисани камъни на един склон. Телевизията съобщи, че още същия ден червената боя е била отстранена и флагът възстановен, посочи БТА.

Гръцкият новинарски портал Newsbomb.gr съобщи днес, че зад провокацията стои група турски националисти. Според гръцкия портал това ставо ясно от съобщения в турски медии, и по-конкретно на телевизия "Карар", която показала кадри от дрона след диверсията.

Остров Кастелоризо се намира в центъра на гръцко-турските разногласия в Егейско море. Турция отрича правото на изключителна икономическа зона и континентален шелф на редица гръцки острови, включително Кастелоризо, тъй като островът се намира на два километра от турското крайбрежие и на 580 км от континентална Гърция.

Позицията на Турция е, че при това положение не може островът да образува континентален шелф с площ от 40 000 кв. км. На свой ред Гърция подчертава, че островът е гръцка територия и съгласно международното право има изключителна икономическа зона и морски шелф.

Неотдавна Анкара изпрати кораба "Оруч Реис", съпроводен от военни плавателни съдове, на сеизмични проучвания близо до Кастелоризо. В отговор Гърция приведе в бойна готовност въоръжените си сили и заяви, че ще защитава суверенните си права. На 13 септември изследователският кораб "Оруч Реис" се върна в турското пристанище Анталия за планиран технически преглед, а Турция заяви, че сеизмичните проучвания в Средизено море ще продължат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради