Поевтиняването на имотите започна, засега плахо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9059258 www.24chasa.bg
Новото строителство поевтинява малко повече, отколкото съществуващото, показват данните на НСИ за второто тримесечие на 2020 г., което протече изцяло под знака на извънредното положение.

Общата несигурност на пазара може да доведе и до още по-голямо намаление на цените

Още през март вестник “24 часа” прогнозира, че пандемията от коронавирус ще доведе до спад в цените на жилищата. Според различни експерти, разпитани тогава, поевтиняването щеше да е от няколко процента до около 20-30%, т.е. цените да се върнат на нивата си отпреди 3-4 години.

Поевтиняването на имотите започна, засега плахо

Данните за първото тримесечие, които излязоха през май, все още не показваха никакъв спад на цените, напротив, имаше увеличение, макар и доста по-малко от преди.

Едва през месеците между април и юни, данните за които излязоха преди няколко дни, на имотния пазар се е случило очакваното – цените наистина започнаха да падат.

Засега доста плахо – само с 1,1%, и то само в сравнение с предходното тримесечие. Иначе на годишна база все още има увеличение, но то е доста по-ниско. Цените на жилищните имоти за една година са нараснали само с 2,9%, но през последната една година поскъпването винаги е било между 4 и 5 процента.

Данните на НСИ са предварителни и се отнасят само за големите градове и за жилища, купени от физически лица, без да се смятат ваканционните имоти. Но това в общи линии е и най-съществената част от имотния пазар в България. А и фактите показват, че това е

първото

поевтиняване

на жилищни

имоти у нас от

2015 г. насам

За отбелязване е, че през второто тримесечие, за което се отнасят данните, по принцип имотният пазар се раздвижва и поне досега, ако има някакви тенденции през годината, те се случват именно в тези месеци и през третото тримесечие.

В случая обаче месеците между април и юни попаднаха изцяло под знака на извънредното положение. Това, че огледите бяха намалели заради коронавируса, е само едната страна на проблема. По-важното е, че на пазара като цяло се засилва несигурността, а и доколкото икономиката се възстановява, това става с доста бавни темпове. В такава обстановка сделки за покупка на жилище се правят

само ако е

крайно

наложително

или ако купувачът е взел решение за такава сделка още преди кризата да се случи.

В много сектори на икономиката нещата определено не водят до повишаване на заплатите или до получаване на бонуси и ентусиазмът за покупка на жилище, ако изобщо е съществувал, намалява.

Например в сферата на IT технологиите заплатите винаги са били неизмеримо по-високи, отколкото навсякъде другаде. Средната работна заплата в този сектор от икономиката бе достигнала 3350 лв. месечно през март, но оттогава неизменно пада надолу – 3267 лв. през април, 3230 през май и през юни бележи леко повишение до 3312 лв.

Другият проблем идва от банките, независимо че за разлика от предишната световна финансова криза сега те са много по-силни – имат неизмеримо по-голям финансов ресурс, и то евтин, който могат лесно да отпускат под формата на кредити с ниска лихва.

Лихвите по ипотечните кредити действително са на

най-ниските си

исторически нива

– вече са между 2,5 и 3,1%. Но опасността от намаляване на стойността на обезпеченията накара повечето банки да преосмислят процента от стойността на жилището, чията покупка се канят да кредитират.

Ако преди пандемията търговските банки кредитираха с ипотечен кредит 80 и дори 90% от стойността на имота, а останалото можеха спокойно да допълнят с потребителски кредит, веднага след началото на кризата този процент падна на 70, а има и банки, които вече не отпускат повече от 60%.

Следващото ограничение е, че банките започнаха да преосмислят отпускането на ипотечни кредити за хора, работещи в сектори, в които се очакваше да има спад и да бъдат по-силно засегнати от кризата. И ако това все пак е доста динамично, то има твърдо решение на търговските банки по отношение на недовършените жилища – кредитите за покупка на жилища на етап акт 14 или акт 15 почти навсякъде са преустановени.

Данните на НСИ показват, че свиването на цените на жилищата през второто тримесечие е

малко

по-голямо

при новите

апартаменти

– с 1,3%, докато при съществуващото строителство е само с 0,9%.

От шестте големи града, чиито жилищни цени НСИ наблюдава, единствено в Бургас има леко повишение в сравнение с предходното тримесечие - с 2%. Във Варна обаче индексът на цените спада за същия период с 3,2%, в София е 1,7%, в Пловдив - 1,4%, в Русе - 0,5%, а в Стара Загора – 0,8%.

Най-трудно в момента е да се прогнозира дали тенденцията на поевтиняване ще продължи и

колко дълго

ще е това

Икономическата логика подсказва, че цените на жилищата биха спрели хода си надолу едва когато икономиката се възстанови напълно и се стигне до растеж. Само че такъв не се задава на хоризонта и най-вероятно и през третото тримесечие НСИ ще отчете нов спад на жилищните цени, а нищо чудно това да продължи и до края на годината. И като цяло прогнозата за 20-30% срив в имотните цени наистина се окаже действителна.

За отбелязване е, че поевтиняването засяга повече новото строителство, отколкото съществуващото. Т.е. поевтиняват жилищата, които са в по-високия ценови сегмент, а това е пряко свързано със ставащото на строителния пазар. Много строителни обекти в страната се замразяват принудително от инспекцията по труда, независимо че в бранша спазват инструкциите за дезинфектанти, маски, отстояние на работниците един от друг и т.н. Друг проблем е, че много доставки или се изпълняват неритмично, или направо спират и строителните фирми са принудени да предоговарят сроковете по договорите си, защото иначе ще изпаднат в нарушение. По всяка вероятност това ще доведе до леко забавяне на новото строителство.

Засега повечето експерти смятат, че до спад в цените с повече от 20-30% трудно би се стигнало, просто защото банките не биха го позволили. За разлика от 2008-2009 г. сега те са в силна позиция и в никакъв случай няма да допуснат да се повтори ситуацията от тогава, когато сривът надмина 50% и много търговски банки се оказаха по принуда собственици на обезценили се имотни активи. Как точно биха противодействали на такова развитие на нещата, е отделен въпрос.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата