Раздвижване за коалиции вдясно - вече валят оферти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9059558 www.24chasa.bg
Христо Иванов (вдясно) ще каже с кого е възможна коалиция едва след кампанията.

Христо Иванов изненадващо видя възможности за съюз с ГЕРБ без лидера му, социалните мрежи закипяха от коментари

Новите републиканци вече рекламират общи ценности с “Демократична България”

Раздвижване вдясно и къде предпазливи, къде изненадващи оферти за коалиция около предстоящите парламентарни избори белязаха последния уикенд на горещия в политическо отношение септември.

Най-бурно коментирана в средите на демократи и други протестиращи и събрала най-много реакции в социалните мрежи се оказа подадената от Христо Иванов ръка към ГЕРБ.

Той го направи от висока трибуна - ефира на петъчната “Панорама” по БНТ. Коалиция с ГЕРБ, но само ако Бойко Борисов се оттегли като неин председател, видя като възможна съпредседателят на “Демократична България”.

“Какво е ГЕРБ

без Борисов?

Това предстои

да научим

Да видим дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление и състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим”, отговори той на въпрос възможна ли е коалиция с ГЕРБ без настоящия премиер.

“Имa тeми, зa кoитo cмe гoтoви дa рaзгoвaрямe c вcички, нo тoвa нe oзнaчaвa, чe cмe гoтoви дa влeзeм в eднo упрaвлeниe”, обясни още лицето на ДБ. Подчерта, че оставането на Борисов в каквато и да било политическа роля не било приемливо.

Изключи категорично коалиция с БСП, защото “тя остава червена линия, а председателят ѝ Корнелия Нинова не може да спре да се снима с Тодор Живков”. Но иначе отговорът с кой ще се коалират щял да дойде след кампанията, а сега със съпартийците му искали мандат, за да променят политическата система и да модернизират България.

Веднага във фейсбук десни фенове определиха офертата за коалиция с ГЕРБ на

“трика” на

Божидар

Лукарски

- тези думи изпусна пред “24 часа” тогавашният лидер на СДС през 2014 г., за да обясни как след заричанията, че ГЕРБ е заклет опонент, Реформаторският блок узря за управленски съюз с тях.

Така по стара демократична българска традиция се наложи Иванов да обяснява какво е искал да каже. Направи го с последващ пост във фейсбук, в който съобщи, че не е бил разбран правилно и че “ГЕРБ не е годен субект за коалиране!”

“Многократно са го доказали и аз многократно съм го казвал. Това е лидерска усвоителна котерия, ипотекирана в Сараите и обслужваща Пеевски и подобните му. Смисълът на всичките ми усилия е да разрушим този модел и системните му предпоставки и това е, за което търсим подкрепа от избирателите. Изобщо не обсъждаме управленски коалиции и не се занимаваме с хипотези. Искаме за “Демократична България” мандат за управление, чрез което радикално да модернизираме страната. Оставка!”, написа той в мрежата.

Иначе според Иванов имало само две окомплектовани политически формации - “Демократична България” и ДПС, а всички останали са в процес на трансформация или появяване.

Само с “Демократична България” пък споделя ценностите си новата партия на Цветанов - “Републиканци за България”, стана ясно от признание на лидера ѝ. Разговори с другите щели да се водят само “ако се наложи”.

“По някои от важните теми като съдебна реформа, електронно управление, образование - много от нещата

бихме ги

препокрили с

това, което имат

“Демократична

България”,

каза той пред БНР. “Ако се наложи бихме разговаряли и с други политически формации, но на принципна основа с определени параметри”, допълни Цветанов, още преди паритята му да е официално регистрирана. А за съюз със социалистите обяви: “Ние сме в център-дясно на политическия спектър и за нас ще бъде важно да има повече представители от този спектър”.

“В никакъв случай не бих казал, че подкрепям Румен Радев. Подкрепям демократично мислещите български граждани, които излизат спонтанно на протести вече над 80 дни”, обяви Цветанов в отговор на обвиненията от ГЕРБ, че от един от най-големите критици на президента се превърнал в негов поддръжник. Политиката не била начин да задоволяваш само личното или партийното си его.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена