Съдебната битка срещу забраната на "WeChat" в САЩ може да се проточи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9060743 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Съдебната битка срещу забраната за ползване на приложението "WeChat" в САЩ, която обяви администрацията на президента Доналд Тръмп, ще стигне до федерален апелативен съд, ако предстоящото изслушване се произнесе в полза на американското правителство, смятат от Алианса на потребителите на"WeChat" в САЩ – сдружение с нестопанска цел, което се опитва да постигне юридическа отмяна на изпълнителната заповед на държавния глава от август, предаде "Радио Китай".

Това предполага, че делото за забраната на "WeChat", рядък акт на противопоставяне на правителството на САЩ от страна на общността на живеещите в страната китайци и американци с китайски произход, може да продължи и след президентските избори през ноември.

Алиансът постигна частична победа в стремежа си да блокира заповедта на Тръмп от 6 август, целяща да прекрати транзакциите в САЩ с "WeChat" и съобщението за забрана на Министерството на търговията от 18 септември, в което се уточняват детайли относно заповедта. Американски окръжен съд в Сан Франциско издаде предварително разпореждане на 20 септември, с което се оспорва заповедта на Тръмп.

В декларация от петък американското Министерство на правосъдието поиска съдия Лоръл Бийлър, която се беше съгласила да отложи ограничения, да позволи незабавна забрана на приложението поради заплахи за националната сигурност. Според съветник на Алинаса, пожелал анонимност, действията на правосъдното министерство да спре предварителното съдебно разпореждане на Бийлър са очаквани и е трудно да се прогнозира окончателното решение на съда.

Като част от усилията си да задържи заповедта на Тръмп, Министерството на правосъдието е предоставило поверителен документ, който ще бъде разгледан само от съдията и няма да бъде публично достъпен. Алиансът изрази скептицизма си относно мотива и времето, свързано с подаването на такива доказателства за дело, включващо значителен обществен интерес.

"WeChat" ще остане лесно достъпен в САЩ, докато съдията не вземе решение, вероятно след няколко дни, след четвъртото заседание по делото, което е насрочено за 15 октомври.

Очаква се загубилата страна да подаде жалба до Апелативния съд на САЩ. Съдейки по напредъка и предишните съдебни дела, „има голям шанс изслушването по жалбата да се проведе след изборите [ноември]“, посочи съветникът, добавяйки обаче, че и възможността за спешно изслушване на жалбата не може да бъде изключена.

Що се отнася до това дали случаят в крайна сметка ще стигне до Върховния съд, съветникът казва, че „Върховният съд може да се заинтересува от нашето дело, което включва Първата поправка и обществения интерес“.

Шансовете обжалването да бъде прието от Върховния съд обаче са само около 2 процента, според съветника, тъй като таци институция приема само 100-150 подобни дела от 7000-8000 молби за изслушване годишно.

В интервю през август за Global Times, Джу Кълян, управляващ партньор в калифорнийската адвокатска кантора DeHeng Law Office и един от инициаторите на Алианса на потребителите на "WeChat" в САЩ, заяви, че ако загубят първоначалното дело, ще обжалват незабавно пред по-горни инстанции, включително Върховния съд.

Предизвикателството може да се окаже продължителна битка, прогнозират от Алианса, позовавайки се на забраната на Тръмп за пътуванията на мюсюлмани през 2017 г. и съдебните искове срещу нея, които в крайна сметка стигнаха до Върховния съд на САЩ през 2018 г.

Докато усилията на Алианса за отмяна на забраната резонират силно сред китайско-американската общност като цяло, част от тях започнаха да си задават въпроса защо Алиансът повдигна случая и разумността на адвокатските хонорари, плащани от донорско финансиране.

В публикация от 19 септември в публичния акаунт в "WeChat" на Yu, South & Associates, базирана в Тексас имиграционна адвокатска кантора, жалбата на Алианса е описана като „екстравагантни усилия за печелене на слава от някои китайско-американски патентни и имиграционни адвокати“.

В аргумент срещу спекулациите, че алиансът е свързан с каквито и да е политически партии или собственика на "WeChat" Tencent, съветникът на Алианса посочи, че групата е с нестопанска цел и целта и единствено за защити правото на потребителите на приложението в САЩ да продължат да го използват.

Подобни подозрения обаче показват липсата на единство между американските граждани с китайски произход и живеещите в страната китайски имигранти, смята съветникът, разкривайки, че някои от инициаторите на Алианса – включително адвокатът от Ню Йорк Као Ин, основател на Ying Cao Law LLC – получават много заплахи по телефона и електронната поща всеки ден, за които се смята, че идват точно от тяхната общност. „Много китайски американци... смятат, че такава низова организация, представляваща местните хора от китайски произход и оспорваща изпълнителната заповед на президента, е или акт на предателство срещу САЩ, или против Тръмп и републиканците... Има още много път, преди те да се образоват за конституционните им права и как те да бъдат постигани само чрез легитимни средства“, казва той.

В стремеж да пресече слуховете и спекулации Алиансът разпространи публично месечните разподи за съдебното производство през август, най-вече от Rosen Bien Galvan & Grunfeld LLP. Майкъл Биен, съосновател на базираната в Сан Франциско адвокатска кантора и водещ адвокат на ищците, е известен със своя успех при водене на съдебни спорове срещу конституционни нарушения и се смята за ключов за постигането на поетапната победа.

Към 21 септември алиансът е събрал над 1 милион долара, достатъчно за покриване на разходите за август-септември, които вече са надхвърлили 500 000 долара. Донорското финансиране, според съветника, би било достатъчно за финансиране на жалбата пред Апелативния съд на САЩ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него