Турция смята, че на срещата на върха могат да се пренаредят отношенията й с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9060873 www.24chasa.bg
Турският президент Реджеп Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция вижда в срещата на върха на ЕС тази седмица възможност за преформулиране на отношенията, но блокът трябва да представи специфични предложения и времеви график, за да се работи съвместно по пътна карта, заяви говорител на президента Ердоган, предаде Ройтерс.

Вярвам, че срещата на върха на ЕС дава шанс за пренареждане на отношенията Турция - ЕС. Това е важна възможност. Може да имаме преформулиране там. И аз виждам това желание от страна на много членки на ЕС, заявил президентският говорител Ибрахим Калън пред Ройтерс.

"Те също трябва да разберат, че не може да очакват Турция да направи всичко. Това трябва да бъде взаимен процес. Ако от Турция се очаква да направи X, Y и Z, европейските страни трябва също да изпълнят задълженята си", каза той, цитиран от БТА.

Високопоставени дипломати от ЕС заявиха, че блокът надали ще изпълни заплахата си да наложи санкии на Турция след съгласието на Анкара да продължи проучвателните разговори с Гърция, които бяха спрени през 2016 г.

Продължава работата по определянето на дата за възобновяване на разговорите, каза Калън, добавяйки, че преговорите ще продължат оттам, откъдето бяха спрели, и ще се фокусират не само върху въпросите за континенталните шелфове и морските граници, но и на тези за островите и въздушното пространство.

Калън изрази увереност, че разговорите ще имат позитивен ефект и ще се фокусират също върху политически консултации и разговори на военно равнище. На всички тези три пътя ние вярваме, че ще постигнем добър напредък много скоро, каза говорителят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт