Ирак ще строи нов реактор, провокира търпението на Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/9060934 www.24chasa.bg
Премиерът на Ирак Мустафа ал Казими СНИМКА: РОЙТЕРС

Премиерът на Ирак Мустафа ал Казими нареди формирането на комитет, който да организира изграждане на ядрен реактор в страната. Независимо че Багдад декларира единствено мирни цели, ситуацията може да засили бдителността на Израел, натрупал вече опит в унищожаването на ядрени обекти както в Ирак, така и в съседна Сирия. Освен това растящият стремеж на близкоизточни държави да развиват собствен "атом" поставя все по-остро въпроса за режима на неразпространение в региона.

Ръководството на Ирак дейно работи по проект за собствен ядрен реактор, съобщи шефът на националното Управление за регламентиране на радиоактивните източници (Iraqi Radioactive Sources Regulatory Authority, IRSRA, б. пр.) Хюсеин Латиф. Иракският министър-председател "осъзнава колко е важен проблемът с атомната енергия", посочи той.

Сега, продължи висшият служител, Ирак "се надява да възстанови позициите си в ядрената наука, заемани през 70-те и 80-те". Латиф обърна внимание, че подновяването на иракските усилия в тази насока се подкрепя на нивото на Съвета за сигурност на ООН. Въпросът може би ще се обсъжда в рамките на предстоящата обиколка на премиера Ал Казими в ред европейски страни.

Латиф изтъкна, че ядрената енергия ще подпомогне страната в развитието на медицината, фармацевтиката, селското стопанство и промишлеността. Освен това програмата очевидно ще е полезна за увеличаване на заетостта, ще осигури възможности за ред образователни проекти и ще съдейства за откъсване на страната от петролната зависимост. "Ядрената енергия е приоритет от национално значение, който ще донесе ползи на бъдещите поколения", се казва в изявлението на шефа на Управлението за регламентиране на радиоактивните източници. По думите му при благоприятен сценарий за създаването на ядрен реактор в Ирак ще са необходими около пет години. Правителството в Багдад обаче не може да се справи без помощта на ядрените сили.

Иракското ръководство вече отправи преди няколко години съответния призив на общополитическа дискусия в Общото събрание на ООН. Тогавашният външен министър Ибрахим ал Джафари заяви: "От тази трибуна Ирак зове ядрените сили в света да му съдействат за построяване на ядрен реактор, който да се използва за мирни цели, а също и да се сдобие с технологии за използване на атомната енергия". Той се аргументира с Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), предоставящ на страните "правото да използват енергията на атома за мирни цели, да осъществяват изследвания в тази област, без да са застрашени от никаква дискриминация, особено ако става дума за развиващи се страни".

Реалността около всяка мирна ядрена програма обаче е такава, че развиващата я страна неизбежно ще бъде обвинена от международната общност в стремеж да се сдобие с военен "атом". Подобни обвинения накараха през 1981 г. Израел да бомбардира ядрения реактор "Озирак", с който Ирак се сдоби, активно подпомогнат от Франция. Еврейската държава се страхуваше, че режимът на Саддам Хюсеин смята да получи оръжия за масово поразяване и виждаше в това пряка заплаха за съществуването си. По-късно централата бе досъсипана по време на операцията "Пустинна буря" през 1991 и окончателно унищожена при американското нахлуване през 2003 г.

Преди две години Армията за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) за пръв път заяви официално, че е бомбардирала през 2007 г. предполагаем ядрен реактор в Сирия. По нейни данни разработката на обекта, разположен в североизточната провинция Дейр аз Зур, е била вече в стадий на приключване. Комплексът на секретния реактор е бил взривен и окончателно е излязъл от строя, съобщи ЦАХАЛ. През 2008 г. администрацията на президента Джордж Буш младши твърдеше, че официален Дамаск наистина е строял секретния обект "не за мирни цели". През 2019 г. МААЕ заяви, че унищожената сграда в Дейр аз Зур най-вероятно е била ядрен реактор, за който Сирия е трябвало да информира агенцията, както предвижда споразумението за гаранции.

Днес международната общност има подобни опасения най-вече във връзка със Саудитска Арабия, която според оценки на "Уолстрийт джърнъл" планира да започне производство на т. нар. жълт кейк - концентрат, получаван при преработване на уранова руда. Нещата изглеждат още по-сериозни заради хипотезата, че разработките на Рияд се подпомагат от Китай. "Ню Йорк таймс" съобщи: американското разузнаване разполага със сателитни снимки на района, сочещи, че строежът на саудитския завод е започнал през 2014 г. Напълно е вероятно изграждането на подобно предприятие да осигури на Рияд ядрено гориво, годно за създаване на оръжия. Всичко това поставя въпроса как този толкова активен интерес на ред близкоизточни страни към ядрената енергетика може да се отрази на режима за неразпространение. (БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата