Върховният съд на Испания потвърди присъда срещу премиера на Каталуния

https://www.24chasa.bg/novini/article/9062787 www.24chasa.bg
Ким Тора СНИМКА: РОЙТЕРС

Върховният съд на Испания потвърди днес съдебо решение, с което на каталунския регионален премиер Ким Тора се забранява да заема държавни постове за срок от 18 месеца, предаде ТАСС.

През декември Висшият съд на Каталуния осъди Тора по обвинение, че е нарушил разпореждане на Централната избирателна комисия (ЦИК) на Испания преди парламентарните избори в страната. Процесът срещу него бе за сепаратистка символика върху държавни сгради в Каталуния, която ЦИК изискала да бъде премахната, но регионалният премиер задълго пренебрегвал това разпореждане, предава БТА. 

Привърженик на отделянето на Каталуния от Испания, Ким Тора трябва да напусне ръководния си пост, който зае през 2018 г. Функциите му временно ще бъдат поети от каталунския вицепремиер Пере Арагонес. Ако регионално законодателно събрание не успее да утвърди нов премиер, то ще бъда разпуснато и в Каталуния ще се състоят избори, отбелязва ТАСС.

В изявление централното правителство в Мадрид изразява уважение към решението на Върховния съд и подчертава, че никой не е над закона.

Каталунския сепаратистки организации са свикали протести тази вечер.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога