Прокурорите от новата Европейската прокуратура положиха клетва

https://www.24chasa.bg/novini/article/9062941 www.24chasa.bg
Сградата на съда на Европейския съюз в Люксембург СНИМКА: Pixabay

Днес прокурорите от новата Европейската прокуратура положиха клетва на церемония в Съда на Европейския съюз.

По този повод Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за ценностите и прозрачността, Йоханес Хан, комисар по въпросите на бюджета и администрацията и Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правосъдието, направиха следното изявление:

,,Приветстваме и поздравяваме новите европейски прокурори, които днес тържествено се заклеха да работят за Европейския съюз борейки се с измамите и корупцията.

Тяхната мисия е ясна: да се борят с финансови престъпления и да защитават парите на европейските данъкоплатци.

За престъпниците националните граници не са препятствие. Време е това да стане така и за прокурорите. Европейската прокуратура ще се превърне в решаващ фактор в борбата с трансграничните финансови престъпления.

Институцията ще допълва значимата работа на Евроюст и ОЛАФ, създавайки единен европейски подход при борбата с престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Европейските прокурори имат изключително важна задача: те трябва да донесат справедливост в сфера, в която безнаказаността е често срещана и загубите са значими както за ЕС, така и за националните бюджети. Поради това, прокурорите трябва да бъдат независими, целеустремени и обстойни в техните разследвания.

Доволни сме, че въпреки предизвикателствата на пандемията, заедно успяхме да изпълним целта си новата прокуратура да заработи още тази година.”

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога