Бизнесът се готви за времето без въглища

https://www.24chasa.bg/novini/article/9063149 www.24chasa.bg
Тецовете от комплекса "Марица изток" работят с местни въглища.

Преходът към нисковъглеродна икономика в област Стара Загора трябва да бъде плавен, без резки движения - около това се обединиха участниците в дискусия в понеделник по темата, организирана от Агенцията за регионално икономическо развитие.

Последиците от Зелената сделка за отказ от употребата на въглища в индустрията ще засегне основно комплексът "Марица изток", където работят четити теца с местни лигнитни въглища. Времето да се подготви комплексът за работа при новите услония е между 10 и 20 години.
В този период трябва централите да се преустроят за работа с природен газ, а енергетици и миньори да се преквалифицират. Това обаче крие опасност от поскъпване на електричеството от този район, което в момента е най-евтиното у нас, предупредиха експерти.

Смята се, че промените в "Марица изток" при отказ от въглищата ще засегнат около 100 хиляди души от 4 области в България - Старозагорска, Хасковска, Сливенска и Ямболска. Това са не само пряко заетите миньори и енергетици, но и работници от фирмите, които осигуряват логистиката на комплекса, както и членовете на техните семейства.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога