Без родни земеделски продукти при Брекзит без споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/9063468 www.24chasa.bg
Министърът на британския кабинет Майкъл Гоув участва в преговорите в Брюксел за споразумение с ЕС. СНИМКА: РОЙТЕРС

Над 700 000 работни места в ЕС са изложени на риск, ако в края на годината Великобритания напусне съюза без търговско споразумение за бъдещите отношения.

Това показва проучване на германския институт за икономически изследвания в Хале. Според него Германия ще понесе най-голям удар, като в нея ще бъдат съкратени над 176 000 души от компании, работещи предимно за английския пазар. След нея се нареждат Франция – с 80 000, Полша – 78 000, и Италия – 72 000. В самата Великобритания застрашените трудови места са 22 000.

Миналата година Обединеното кралство е внесло стоки от евространи за 319 млрд. евро, но потокът им се очаква да спадне с 41%, ако няма търговско споразумение. Причината е, че върху повечето ще се начисляват мита и така продуктите ще са неконкурентоспособни. Институтът в Хале посочва, че селскостопанските мита ще бъдат значително по-високи и сред засегнатите ще бъдат производители от България.

Според проучване на Лондонската школа по икономика редица млечни продукти, сред които кисело мляко, айрян и сметана, ще спрат да се внасят във Великобритания, ако няма търговско споразумение.

В момента 40% от хранителните и селскостопанските продукти, които се консумират в страната, са внос от ЕС и изчезването им от пазара би довело до увеличаване на цените с 26% за някои особено търсени стоки.

Във вторник се очаква да бъдат подновени преговорите между Брюксел и Лондон за сключване на търговско споразумение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена