Радио Китай: Натискът на САЩ върху китайски компании е широко неодобряван

https://www.24chasa.bg/novini/article/9064825 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

На 27 септември, точно 4 часа преди влизането в сила на изпълнителната заповед на администрацията на Тръмп за свалянето на TikTok, съдия Карл Никълс от специалния окръг Колумбия, подписа нареждане за спирането й. Съдийското нареждане обаче не включва забраната на американските компании да доставят интернет услуги на TikTok от 12 ноември, предава Радио Китай.

Трябва да се отбележи, че това решение е от поредните на американските федерални съдилища, което блокира административна заповед на Белия дом насочени срещу китайските технологични компании. Неотдавна Федералният съд на Северна Калифорния спешно отхвърли забраната на WeChat. Това още веднъж показва, че мерките на САЩ срещу съответните китайски технологични компании нямат правно основание и са несъстоятелни. Откритият тормоз на американските политици е в разрез с волята на американското общество и на международната общност и предизвикаха възмущението на целия свят.

Анализатори посочиха, че според американското правителство TikTok „злоупотребява“ с потребителска информация, но дори ЦРУ заяви, че няма доказателства за обвинението срещу китайското правителство за получаване на потребителски данни чрез TikTok. Без никакво доказателство, американското правителство обяви TikTok за „застрашаващ националната сигурност на Щатите“, а след това съсредоточи всички сили да я блокира и принуди да продаде бизнеса си в САЩ на американски компании... Настоящото американско правителство напълно е отхвърлило принципите на пазарната икономика и лоялната конкуренция, които те рекламират в продължение на много години. Американските политици дори не прикриват грозотата на своите действия.

Историята показва, че никоя държава не може да бъде водеща сила твърде дълго в технологиите. Дойче Банк посочи в доклада си наскоро, че от 70-те години на миналия век насам степента на интеграцията между двете глобални технологични системи на Китай и САЩ е безпрецедентна и разделянето им със сила ще бъде болезнено и струва скъпо не само на тях, но и останалите икономики. Очевидно е, че опитът на САЩ да бъде технологичен хегемон нарушава закономерностите на историята и страната ще бъде наказана от нея.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена