Шестима депутати се отцепват от групата на БСП, петима напускат и партията (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9065419 www.24chasa.bg
Шестима червени депутати обявиха, че напускат парламентарната група на БСП и партията. Снимка Авторката

Шестима червени депутати напускат парламентарната група на БСП - Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов, петима от тях напускат и партията, без Жаблянов. Шестимата застанаха заедно на трибунката в кулоарите на бившия Партиен дом, за да обявят решението си.

Аз не напускам БСП, защото именно ръководството на партията напусна програмните позиции на БСП с политиката си, оставам член, заяви Жаблянов. Той обвини ръководството на групата, че е действало еднолично и така е превърнало много от останалите депутати в заложници на една последователна, но системно одесняваща политика. Според него на конгреса се е тръгнало в посока пълна идейна подмяна на БСП. Опитът БСП да бъде превърната в една авторитарна структура, движеща се надясно, е истинската заплаха за демокрацията, допълни той.

Прекратяваме членството си в БСП, но оставаме социалисти, заяви Красимир Янков. И разкри, че имат съмишленици и сред червените депутати, и сред редовите социалисти в цялата страна.

Красимир Янков и Валери Жаблянов бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост, но взеха съответно 1118 и 759 гласа. А след гласуването, проведено сред делегатите на 50-ия конгрес на партията, и двамата не влязоха в Националния съвет.

Непрекъсната подмяна на идейния образ на партията доведе до липса на идентификацията й, критикува Янков. И обясни, че изборът е бил противоуставно проведен.

Шестимата остават депутати до края на мандата, за да изпълнят ангажиментите към избирателите си.

След конгреса БСП доби един завършен вид, модериран от Нинова и обкръжението й през последните 4 г. Тя и обкръжението й наричат това реформиране и модернизация на партията. По наше определение това е пълно подчиняване на БСП на едноличното управление, което е подсигурено и от новия състав на Националния съвет, категорични бяха отцепниците.

Привидно това е обновен орган заради отсъствието на знакови имена в партията. Но как да наречем обновяване нещо, което не се раздели именно с другите лица, заради които обществото не разпознава БСП като социалистическа партия, попита Янков. И обясни, че висшият орган на БСП се е конструирал от два "лични антуража" - този на Корнелия Нинова и този на Кирил Добрев.

Това, че Нинова не желае Национален съвет, избран от партията, а такъв, чието мнозинство да е селектирано от нея има ярко доказателство с трите последни пленума, съботирани по нейна команда, обясни Янков.

Той и колегите му определят завършилия първи мандат на Нинова като "неуспешен", защото партията е намаляла с 30% и има няколко изборни загуби.

Дълбоките разделителни линии, с които Нинова набразди БСП чрез лустрации и системно набеждаване за взаимодействие с ГЕРБ на хора, неподкрепящи модела й на ръководене на партията, достигна до мощна кампания за борба с врага с партиен билет, обясни Янков. Той критикува поведението на БСП като опозиция и липсата на адекватни инициативи. А налагайки образа на лидер, който неуморно работи за партията, паралелно с вътрешните скандали, трябвало да представи Нинова в светлината на жертва на вътрешни заговори за изместването й от заемания пост по поръчка на ГЕРБ.

Непрекъсната подмяна на идейния образ на партията в определенията на Нинова като партия на консервативния социализъм, социал-париотизъм, еко-социализъм доведе до деидентификацията на установената ни идейна рамка, с която присъстваме в политическото пространство и определя параметрите на приоритетите ни, критикува още Янков.

Според него изборите за председател и органи на партията са компрометирани. И всичко това прави съучастието ни в тази среда нелогично, допълни той.

Оставаме социалисти. Политическият ни опит, експертизата, която сме натрупали, ще бъдат принос за отстояване на социална и солидарна политика и укрепване на лявото пространство, заключи Янков.

Жаблянов пък обвини ръководството на червената група, че провежда политика, подчинена на политическата конюнктура. Не приемаме БСП да бъде проводник на политиката на обществена конфронтация. България има нужда от мир, от градивно съгласие, от нов импулс, от национален и вътрешнопартиен диалог. Партията на Нинова се движи в обратна посока, неразпознаваема за автентичните привърженици на левицата, допълни той.

Жаблянов обясни, че в парламента шестимата ще отстояват леви и социалистически идеи, като не отстъпват от позицията, че правителството на Бойко Борисов е вредно за България. Оставаме в опозиция и на системния популизъм на Нинова - деструктивен и неразличаващ се по нищо от популизма на крайната десница.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина