Карадайъ: Призивът на ГЕРБ “утре да ги бием” го видяхме в буквалния смисъл

https://www.24chasa.bg/novini/article/9065657 www.24chasa.bg
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ говори пред журналисти днес. Снимка Авторката

Поздравявам ГЕРБ за изборите в Карагеоргиево. Всички ние видяхме в деня за размисъл председателя на ГЕРБ, който в същото време е и премиер, с държавния ресурс да е част от колективното мислене, явно. Заедно с него и зам.-председателя на ГЕРБ, който е и кмет на община Бургас, заедно с кмета на Айтос. Имаше един призив, надявам се да е бил политически, “утре да ги бием”. За съжаление, ние го видяхме в буквалния му смисъл.

Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти днес.

Доколкото тази седмица имаше избори, четохме и едни заглвия по медиите кой как и кого рагромил, разбил. Искам да ви дам малко статистика. Тази седмица имаше първи тур на частични и нови избори на 24 места. Резултатът от тях е следният: на първи тур ГЕРБ девет спечелени, ДПС - седем, БСП - три, БЗНС - един, “Да, България” - един, един инициативен комитет, има два втори тура, каза Карадайъ.

ДПС имаше кандидати в десет от всичките места при спечелени седем на първи тур. Тоест 70% от участието на ДПС. И ако ползваме терминологията на други политически сили, съвсем спокойно категорично можем да кажем, че ДПС разби, разгроми БСП и ГЕРБ и всички останали в седем от изборите, но ние няма да ползваме тази терминология. Доколкото се отнася за спазването на законите и начина на правене на избори - бих искал да поздравя ГЕРБ за изборите в Карагеоргиево.

На въпрос “Това ирония ли е”, Карадайъ отговри: Да.

В декларация от името на ДПС Карадайъ остро осъди и действията на протестиращите от миналия четвъртък, когато те замеряха централата на движението с яйца и блажна боя.
Ето цялото му изказване:

Благодаря Ви за интереса, благодаря от името на всички членове и симпатизанти, както и от името на ръководството на ДПС.
Повод за днешното изявление са декларациите, получени в централата на ДПС от нашите структури в страната и от европейската и световна либерална общност веднага след като организаторите на протестите срещу правителството изведнъж решиха, че могат да насочат протеста срещу опозиционната партия ДПС.

Трудно е да се приеме за нормална ситуацията, при която протестиращи в името на законността и демокрацията си позволяват да поругават национални символи като герба и трибагреника. Трудно е логично и разумно да се обяснят такива процеси. Те показват липса на перспектива, липса на ясна визия, липса на идеи в организаторите на протеста. Анти-ДПС кампаниите обикновено означават точно това – опит за акумулиране на енергия.

Нашите структури остро осъждат този вандализъм, който няма място в демократична България по време на мирен протест. Изразяват подкрепа за правото на мирен протест.

Подчертават, че ДПС е национално отговорна партия и от създаването си ДПС неотклонно изпълнява своята мисия.

Още през ’91 г. ние от ДПС определихме приоритетите на България – НАТО и ЕС. Това днес формално е факт, но доколко гражданите, гражданското общество, политиците и управляващи, и опозиция, и протестиращи сме европейци и споделяме европейските ценности.

Преди 11 години ДПС предупреди: Най-страшното е мутризацията на политиката.

От 4 години ДПС последователно иска оставката на това правителство.

Днешните организатори на протеста, които до вчера бяха клакьори и клиентела на ГЕРБ, днес се сетиха и направиха голямо откритие – протест срещу властта пред централа на опозицията с поругаване на национални символи.

Призива ни за диалог за търсене на изход от политическата криза, съчетана със здравна, социална и икономическа криза, не го чуха от различните страни на барикадата.

С анти-ДПС постановки идват на власт, с анти-ДПС кампания се задържат на власт и си тръгват от властта, и с анти-ДПС реторика се опитват да станат център на медийния интерес.

Нереализирани политици или кандидат-политици се опитват да ползват ДПС като трамплин за властовите си амбиции.

Какво се очаква от ДПС с тази провокация?!

30 години нашата мисия е да сме пазители на целостта на страната, мира и сигурността, на стабилността, на демокрацията, гарант за правата и свободите на българските граждани, за достойното място на страната ни в европейското семейство.

В тази ситуация единственото разумно поведение би било диалог за намиране на решение за излизане от политическата криза. Спешни и решителни действия, с цялата отговорност на политици и държавници. Докато не е станало късно.

Отлагането на решението на кризата днес, може да е с по-тежки последици утре.