Украйна отбеляза 79-ата годишнина от клането в Бабий Яр (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9066364 www.24chasa.bg
Украйна отбеляза днес 79-ата годишнина от клането в Бабий Яр, едно от най-ужасните масови убийства по време на Втората световна война СНИМКИ: Ройтерс

Украйна отбеляза днес 79-ата годишнина от клането в Бабий Яр, едно от най-ужасните масови убийства по време на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Бабий Яр, пролом край украинската столица Киев, е мястото, където са били убити 34 000 евреи в рамките само на 48 часа през 1941 г., когато градът е бил окупиран от нацистите. Убийствата са извършени от отряди на "СС" заедно с местни колаборационисти.

Украинският президент Володимир Зеленски посети днес мемориала в Бабий Яр и взе участие в церемония, отбелязваща годишнината от трагедията, предаде БТА.

"Преди 79 години беше вписана черна страница в общото минало на украинския и еврейския народ. Свеждаме глави пред всички жертви на Бабий Яр. И нямаме право да забравяме тези ужасни престъпления", изтъкна Зеленски в изявление.

След церемонията украинският министър на културата Олександър Ткаченко и председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество между украинското правителство и Мемориалния център на Холокоста "Бабий Яр".

"Страните по меморандума призоваха за съвместни усилия на украинското общество, държавата, международната общност и организации, изучаващи и изследващи Холокоста и трагедията в Бабий Яр, насочени към запазване и възстановяване на историческата памет, за да стане тя постоянно напомняне за цената, която хората плащат за мира", гласи изявлението на канцеларията на Зеленски.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена