5-има депутати напуснаха БСП заради Нинова, групата ѝ в парламента минус 6 (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9066474 www.24chasa.bg
Красимир Янков и Валери Жаблянов (на преден план) и колегите им Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов (от ляво на дясно на втория ред) обявиха, че напускат групата на БСП. СНИМКА: АВТОРЪТ

Отцепниците водят неуспелите кандидати за лидери Красимир Янков и Валери Жаблянов

Шестима червени депутати напуснаха парламентарната група на БСП във вторник.

Това са Красимир Янков и Валери Жаблянов, бившият кмет на Враца Николай Иванов, както и депутатите от София-област, Варна и Бургас - Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов. Петима от тях напускат и партията, но Жаблянов остава в БСП.

Янков и Жаблянов бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост, но взеха съответно 1118 и 759 гласа. А след гласуването, проведено сред делегатите на 50-ия конгрес на партията, и двамата не влязоха в Националния съвет. Вчера те и четиримата им колеги застанаха заедно на трибунката в кулоарите на парламента, за да обявят решението си.

Така групата на БСП остава със 72-ма депутати. В началото на мандата стартираха с 80, но през годините се разделиха с двама коалиционни партньори - Спас Панчев от земеделците и Александър Паунов от комунистите. Шестимата отцепници остават независими депутати.

Аз не напускам БСП, защото именно ръководството напусна програмните позиции на партията с политиката си, заяви Жаблянов.

Опитът БСП да

бъде превърната

в авторитарна

структура,

движеща се

надясно,

е истинска заплаха за демокрацията, каза той. И обвини ръководството на групата, че провежда “системно одесняваща политика”. Според него на конгреса се е тръгнало в посока пълна идейна подмяна на БСП.

Прекратяваме членството си в БСП, но оставаме социалисти, заяви Янков. И обясни, че ще работят за отстояване на социална и солидарна политика и укрепване на лявото пространство. Имали съмишленици и сред депутатите, които засега остават с Нинова, и сред редовите социалисти в цялата страна.

Отцепниците обявиха, че това, което Нинова нарича реформа и модернизация на партията, според тях е “пълно подчиняване на БСП на едноличното управление”. Според тях Националният съвет не е обновен въпреки отсъствието на знакови имена в него.

“Как да наречем обновяване нещо, което не се раздели именно с другите лица, заради които обществото не разпознава БСП като социалистическа партия”, попита Янков. И обясни, че висшият орган на БСП се е конструирал от два “лични антуража” - на Нинова и на Кирил Добрев.

Янков и колегите му определят първия мандат на Нинова като “неуспешен”, защото партията намаляла с 30% и има няколко изборни загуби.

Дълбоките разделителни линии, с които Нинова набразди БСП чрез лустрации и системно набеждаване за взаимодействие с ГЕРБ на хора, неподкрепящи модела ѝ на ръководене, достигнаха до

мощна кампания

за борба с врага

с партиен билет,

обясни Янков. А налагането на образа на лидер, който неуморно работи за партията, паралелно с вътрешните скандали, трябвало да представи Нинова в светлината на жертва на вътрешни заговори за изместването ѝ от заемания пост по поръчка на ГЕРБ.

Непрекъсната подмяна на идейния образ на партията в определенията на Нинова като партия на консервативния социализъм, социалпариотизъм, екосоциализъм доведе до деидентификацията на установената ни идейна рамка, с която присъстваме в политическото пространство, и определя параметрите на приоритетите ни, критикува Янков.

Жаблянов обясни, че в парламента шестимата ще отстояват леви и социалистически идеи, като не отстъпват от позицията, че правителството на Бойко Борисов е вредно за България. Оставаме в опозиция и на системния популизъм на Нинова - деструктивен и неразличаващ се по нищо от популизма на крайната десница, каза той.

Нинова и ръководството на лявата група запазиха мълчание снощи по решението на колегите си.

“Член съм на БСП от 42 г. и не мисля, че партията е свързана единствено с това каква позиция заемаш в нея. Когато тя е в сърцето и душата на един човек, той не би направил това”, коментира Ирена Анастасова, която е секретар на лявата група. Тя не скри изненадата си от решението на колегите си, научила го в таксито на път за “Позитано” 20.

И Янков, и Жаблянов бяха кандидати за лидер и би следвало като такива да имат достатъчно сила, воля и кураж да отстояват позиции и да търсят изява вътре в партията. Не ги разбирам, допълни Анастасова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради