Румъния и Италия ще разследват боклуците на братята Бобокови (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9066529 www.24chasa.bg
Това са опасните отпадъци от дейността на “Монбат”, съхранявани в Плевен.

Заводите им в чужбина ги внасяли у нас, прокуратурата откри в 4 области 7756 тона опасни отпадъци

Италия и Румъния се включват в разследването срещу братя Бобокови и зам.-министъра на околната среда Красимир Живков за вноса на опасни отпадъци в България.

Разследването на Специализираната прокуратура показало, че фирмите на Пламен и Атанас Бобокови, които произвеждат батерии в чужбина, са внасяли отпадъците си у нас и ги предавали на фиктивните фирми без капацитет да ги съхраняват и оползотворяват. Опасните боклуци са заравяни в силажни и септични ями, загробвани са незаконно в 4 области. Освен задграничните им заводи същото е правил и българският “Монбат” в Монтана.

От началото на разследването досега са намерени 16 756 тона отпадъци, 7756 от тях - опасни. Най-много от опасните (полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторите, не може да се обработва и се съхранява при специални условия - б.р.) са били заровени в област Плевен - над 5000 т, в Кремиковци до София - 1100 т, в Шумен - 751 т, и в с. Рупци до Плевен - 400 тона.

Всяка фирма, която генерира опасни отпадъци от производството си, е длъжна да ги изнесе извън страната или да ги предаде на друго дружество с разрешение за преработка. За да бъде внесен отпадък у нас обаче, трябва да има нотификация и съгласие от Министерството на околната среда и водите. От доказателствата по разследването става ясно, че дългогодишният зам.-министър Красимир Живков е започнал да отказва издаването на такива нотификации. Така заводите били принудени да предават отпадъците си за съхранение на определени от него дружества, които имат разрешение за съхранение в България. Така в схемата се включва и “Монбат” на Бобокови. На 25 януари братята са сключили договор с една от фиктивните фирми за оползотворяване на полиетиленови сепаратори. Само по него “Монбат” доставил 635 т опасни отпадъци на една от фиктивните фирми. Още толкова били предадени по друг договор на втора фирма без капацитет за съхранение и преработка, а на трета - 1465 тона. Така “Монбат” се освободил от опасния боклук, който потънал в природата. Оползотворяването и съхранението от реални дружества в чужбина би струвало на Бобокови десетки милиони.

Атанас Бобоков и Красимир Живков са в ареста от април. Пламен Бобоков е на свобода с гаранция от 1 млн. лв. С различни мерки, но повечето в ареста са останалите от общо 11-те обвиняеми по делото за длъжностни престъпления и престъпления против живота и здравето на хората.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина