Янков: БСП трябваше да изключи Нинова

https://www.24chasa.bg/novini/article/9067269 www.24chasa.bg
Красимир Янков

Съжалявам, че не предожих Корнелия Нинова да бъде изключена от БСП за нарушения на устава. Това обяви отцепилият се Красимир Янков, неуспял кандидат за председател в прекия вот за лидер на паритята по-рано този месец.

Заедно с Валери Жаблянов и оше 4-има соцдепутати вчера те обявиха напускането на парламентартага група, а всички без Жаблянов - и на партията.

БСП социалистическа ли е? Зави в посока, в която социалистите ще изпаднат от нея - на конгреса думата "социализъм" не беше изречена нито един път от Корнелия Нинова, нямаше ги като гости нито синдикатте, нито сестринските партии от Европа, заяви Янков тази сутрин пред Би Ти Ви. Завивала надясно.

Красимир Янков призна, че в момента с Нинова начело всъщност БСП има повече депутати след серията поражения на избори през предишните години, но не била във властта. И сама ли ще управлява - няма никакви партньори, продължи той.

Георги Гергов и Корнелия Нинова имат лини отношения, знаят много за себе си, сигурно имат основания да са си близки, отвърна той на въпрос защо сега е възмутен и от Гергов редом с Нинова, Овчаров и Кирил Добрев, а преди вътрешнопартийния избор са били с него от едната страна на барикадата. Но не пожела да уточни какво има предвид.

Корнелия успя за 4 години да дискредитира хората, които даваха идейния облик на партията, обвини още независимият вече депутат от Варна. А на въпрос тогава е искал да оглави тази партия, обясни: "Бях кандидат за председател, за да се опитам да променя това. Не може да се промени, в ръководстото на БСП социалистическата идея вече я няма".

Янков увери, че групата отцепници няма да се регистрира в НС, за да помага за кворума на управляващите. Нямало и да гласуват за конституцията, предложена от ГЕРБ. По определени теми можело да гласуват с довчерашните си другари.