Пример за добро сътрудничество между България и Китай, дори в условията на COVID-пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9067874 www.24chasa.bg
“Осветяване на София”- директорът на Китайския културен център в София, г-н Ту Сюесон, ръководитеят на СТИВ-Шанхай-г-н Костадин Джатев и зам.-директор на Дирекция “Култура, радио, телевизия и туризъм” Нинбо, г-н Сю Дзиню откриват събитието. СНИМКИ: Радио Китай

Културно-туристическото изложение „Морският път на коприната 2020 – Нинбо” ще бъде представено в Китайския културен център в София

В продължение на три дни Китайският културен център в София ще зарадва почитателите на българската и китайската култура и възможностите за съчетаването й с туризъм в двете страни с представянето онлайн на културно-туристическото изложение под надслов „Морският път на коприната-2020 /Нинбо-Китай/”.

Международният конгресен и изложбен център в китайския град Нинбо

е домакин на културно-туристическото изложение под надслод „Морският път на коприната 2020”, което се откри на 25 сеиптември и ще продължи до 27 септември т.г. Изложението акцентира върху темата за задълбочаване интеграцията между културата и туризма и затвърждава предимствата в местоположението на град Нинбо като „пристанище на Морския път на коприната“.

Изложението ще допринесе за стимулиране възстановяването на индустриите и ще повиши степента на модернизация на известния китайски град Нинбо и неговото влияние върху близките райони”, подчертават ръководителите на Китайския културен център в София.

Директорът на Културния център Ту Сюесон е категоричен: „С високо вдигнати платна в небесата корабите плават и денем и нощем от древните пристанища на Изтока до далечните страни в Централна и Източна Европа, историята на Морския път на коприната продължава да се пише и днес. Китайският културен център в София без съмнение ще бъде ярка точка, изтъкана от тази история.”

Специално учреденият от Общинското народно правителство на Нинбо и Министерството на културата и туризма на Китай, Китайски културен център в столицата на България – София е единствен в страните от ЦИЕ. Поради тази причина, той е официалната институция за разпространението на културата и туризма в чужбина. По време на изложението центърът ще създаде тематичен български павилион и по този начин ще даде своя положителен принос за стимулиране културно-туристическите отношения между България и Китай.

„Същеверменно това е и начин за стимулиране на икономическото и търговско сътрудничество между Китай и ЦИЕ и на “изграждането на предпочитана зона за културен обмен във формата 17+1”, подчертава директорът на центъра Ту Сюесон.

На 25 септември 2020г. официално се откри културно-туристическото изложение Морският път на коприната 2020 (Китай·Нинбо). На церемонията, на която присъстваха много посетители – не само китайци, но и българи, които работят или учат в Китай, както и от други страни в региона, директорът на Китайския културен център откри официално българския павилион, като цялото тържество бе прожектирано върху поставения за целта екран, за да може да се види и онлайн, както в Китай, така и в България и в други страни.

 

Българският тематичен павилион е с площ от 192 кв.м., разделен е на четири зони: артистична инсталация, комуникация и диалог между изкуствата, демонстрация на резултатите и минали събития, както и маркетингово представяне на специални продукти.

Съдържаиието на изложението покрива следните осем компонента: Инсталация “Градска карта”, продажба на произведения на изкуството, зала за посрещане на гости, стена с резултати и събития, маркетинг на специални продукти, практическо опознаване на курсовете от “Пътешествие из културата и изкуството”, представления и събития по конкретни теми. Участват над 40 картини с маслени бои и скулптури от България, Сърбия, Испания, Румъния и Черна гора, включени са над 50 вида специални местни продукти, сред които са българските козметични продукти от роза и розово масло, както и други продукти.

 

Заслужава да се обърне специално внимание върху факта, че на павилиона е изградена Инсталация-стена на знаменитостите.

„Поканили сме специално известния български творец и лектор в Китайската академия за изящни изкуства, професор Асадур Макаров”, разказват ръководителите на Културния център и поясняват, че заедно с екипа си от Китайската академия за изящни изкуства ще изработи специално за изложението инсталацията “Градска карта”.

„Като публично изкуство, Инсталацията ще представлява свързването чрез текстилни материи на Китай и страните от Централна и Източна Европа”, подчертава директорът на Китайския културен център. Той е убеден, че Инсталацията „Градска среда” ще бъде любимо и най-посещавано място по време на цялото изложение.

Китайският културен център в София ще предава редовно, в продължение на три дни /от 25 до 27 септември т.г./ онлайн най-интересните събития от изложението в Нинбо. Те ще могат да се проследят онлайн на специална платформа, създадена за изложението „Морският път на коприната 2020 – Нинбо”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина