БСП: Докладът описва България като държава, в която управлява задкулисието

https://www.24chasa.bg/novini/article/9069701 www.24chasa.bg
Зам.-шефът на червената група Крум Зарков коментира доклада на Еврокомисията за състоянието на върховенството на закона в страните членки.

Докладът на Еврокомисията за върховенството на закона за България е опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно, и в която институциите, които са призвани да гарантират върховенството на закона не могат или не искат да го направят. Това заяви зам.-шефът на червената група Крум Зарков в първи коментар на БСП по доклада на Еврокомисията за състоянието на върховенството на закона в страните членки.

Това е доклад и за изгубеното време, тъй като поне от 4 г. насам тежките критики, отправени в него, са издигани няколко пъти от БСП, включително във вотове на недоверие по отношение пълния провал на борбата с корупцията и върховенството на закона. За тези години нито един от проблемите не е решен, а и се появиха няколко нови и, за съжаление, те са обект на внимание в ЕС. Докладът на комисията не е изненада за нас, тъй като многократно сме подчертавали проблемите, отразени в него, допълни Зарков.

Старите проблеми - такива, каквито бяха през 2017 г., остават и днес, каза Зарков. А сред примерите даде проблемите в съдебната система, както и отбелязването в доклада на парадокса, че правителството е посочило като приоритет борбата си с корупцията, а именно това е изкарало хората на улицата да протестират.

Не само, че нито един от проблемите не е решен, но се зададоха нови - пълната деградация на законодателния процес, отбелязано е, че на тъмно се законодателства през преходни и заключителни разпоредби. Именно това е и един от моделите на задкулисното управление, допълни червеният юрист. Друга критика била, че управлението стеснява мястото на гражданското общество в правенето на политика.

Крайно време е ЕК да се престраши да каже, че липсва каквато и да е индикация настоящото правителство и мнозинство да имат идеята или волята да направят необходимите промени в правилната посока, каза Зарков. В този доклад е отбелязано, че този механизъм остава, че ЕК тепърва ще вземе крайното си решение за продължаване на механизма, което поставя България, заедно с Румъния, в позицията на специално наблюдавана страна, допълни Зарков. Днес е ясно, че този край не се очертава. По-скоро влизаме в спирала, в която за България в тази негативна среда ще се говори все по-често в Европа.

Трябва ясно да кажем, че това правителство не може да се справи, че оставката му е наложителна и ще е благотворна, допълни зам.-шефът на ПГ на БСП.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина