Посланиците на страните от ЕС обвързаха фондовете с върховенството на закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/9069939 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха днес механизъм, който обвързва отпускането на средства от европейските фондове със спазването на принципа за върховенство на закона, предаде Франс прес.

Това стана в деня, в който Европейската комисия представи първия си доклад за върховенството на закона в съюза.

Компромисното предложение, представено от германското ротационно председателство на Съвета на ЕС, бе одобрено въпреки опозицията на седем страни, начело с Унгария. Полша също гласува против. За тези две страни имаше най-много критики в доклада на ЕК, предаде БТА.

Предложението бе одобрено "с голямо мнозинство" въпреки "изключително поляризирания дебат", каза говорител на германското председателство. Финландия, Нидерландия, Дания, Швеция и Белгия също гласуваха против мярката. Те упрекнаха Германия, че е смекчила предишен вариант, предвиждащ по-драстични санкции. Австрия и Люксембург се въздържаха при гласуването.

Одобрената мярка предвижда намаляване или замразяване на отпускането на средства от европейските фондове на страна членка, ако тя нарушава принципи на правовата държава (като независимостта на съдебната система и свободата на медиите) по начин, "пряко засягащ доброто финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на финансовите интереси на съюза".

За да бъде включен в бюджетната рамка на съюза за периода 2021-2027 г., механизмът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент. За да бъде приет бюджетът, е необходимо той да получи подкрепата на ЕП и на всички 27 страни членки на ЕС.

Принципът за обвързване на отпускането на средства със състоянието на правовата държава е предвиден в договорения през юли план на стойност 750 милиарда евро за възстановяване на европейските икономики след кризата с новия коронавирус.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога