Николай Петров-GLOW рисува графити пред публика в "Квадрат 500"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9070216 www.24chasa.bg
Николай Петров рисува на стената

26 метра дълга стена, цялата в цветни графити, в двора на Националната галерия

26 метра дълга стена, цялата в цветни графити, и един артист, който рисува пред очите на публиката в двора на "Квадрат 500".

Това е най-новият проект на Националната галерия, наречен "Стената", а графитите на художника Николай Петров-CLOW вече са част от експозицията й.
Амбицията на галерията е да показва графити артистите и техните произведения върху специално обособена стена. Заради това "Стената" ще се осъществи на два етапа - тази есен с рисунките на Петров и напролет, когато друг графити художник ще направи нов проект. От галерията не казват все още кой ще бъде той, но са очаровани, че има доста добри български графити артисти, които се изявяват не само у нас.

Кураторите Мартин Косташки и Боряна Вълчанова избират Николай Пeтрoв-GLOW като първия артист, който представя част от своето изкуство. Той има десетки участия в различни фестивали и изложби в страната и чужбина, като последните му са в Guerilla Art Festival в Косово и в софийския Graff Express Festival.
"Благодарение на GLOW и хората, с които работи, има софийски графити фестивал", казва Мартин Косташки. Той обяснява, че "друга такава стена, която да е с размери 26 м дължина и 2,50 м височина и специално предназначена за точно това изкуство, в българските музеи или галерии няма".

Изкуството на GLOW e абстрактно, базирано повече на цвят и форма, не интрепретира теми и символика. Той прави градските намеси, тъй като смята, че те са нещо свободно за интерпретация от всеки човек и достъпно до него. Петров приема веднага поканата от "Квадрат 500", защото смята че именно графитите са съвременното изкуство. По думите му те са логичното обяснение на "днешния ден" и това, че вече е в Националната галерия, е показателно.
Според Николай Петров българското общество не приема графити изкуството. "Сега сме в етап, в който то тепърва се възприема. Предстои погледът да се обърне, да се осъзнае разликата между вандалската страна на това изкуство и чисто естетическата. То има две посоки. Не бих обяснил графити изкуството, защото то е като музиката", казва той.

Започнал е с рисуването преди 20 години, а от 10 години усилено се занимава с него. "Пътят на твореца минава през публичните изяви, за да могат хората да разпознаят творчеството му, хората да свикнат с него и да го търсят. В България творците нямат много "почва", платформа за това изкуство", казва Петров.

Любимият проект на GLOW е направен това лято в Прищина. Изрисувал е баскетболно игрище и чешма на един площад. Любопитното е, че чешмата е първият извор в Прищина, от който хората получават питейна вода, и преди няколко години е изградена с 4 чучура в 4-те посоки на света. GLOW рисува точно по това емблематично място за града, което е част от всекидневието на хората.
Както голяма част от обществото, така и родителите на Николай Петров не са разбирали какво е графити изкуството.

Рисуването на графити е ново за обществото и затова той казва: "Моята мисия е да покажа красивата страна на графитите". Посетителите на "Квадрат 500" ще могат да разгледат "Стената" до края на март 2021 г.

Националната галерия за втори път приветства графити изкуството. Преди Петров представя изложба на готови платна в края на февруари.

"Изложбата бе много посещавана, с голям интерес от страна на публиката и след нея се зароди идеята стената в атриума да бъде облагородена", казват кураторите на събитието Мартин Косташки и Боряна Вълчанова.