Хибридни лекции във вузовете, в УНСС студенти с четен и нечетен номер се редуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/9070363 www.24chasa.bg
Софийският университет открива днес учебната година.

Тържествата за първокурсниците на открито, Софийският университет ги посреща в Ботаническата градина

Хибридна форма на академичната година избират повечето университети. Други залагат на присъственото обучение в аудиториите, но имат готовност да превключат към онлайн лекции, ако ситуацията с коронавируса го наложи. Както всъщност започна учебната година в средното образование.

Факултетите в Софийския университет сами решават как ще започнат годината. Всички са решили

за

първокурсниците

обучението да е

присъствено

В горните курсове ще е или присъствено, или смесено. В природните факултети преобладава присъствената форма заради практическите занимания. От ръководството са взели всякакви мерки за нормално протичане на учебния процес. Ако е присъствено, ще се дезинфекцира, студентите ще спазват дистанция и т.н. Повече сървъри и по-добър интернет ще има в случай на онлайн обучение. Откриването на академичната година е днес в Университетската ботаническа градина в София. На тържеството ректорът ще връчи студентските книжки на първокурсниците, лауреати от национални олимпиади.

В Университета за национално и световно стопанство обучението в момента е присъствено 55-60%, останалите занятия се провеждат онлайн. Потоците са разделени на 2. Четните номера присъстват една седмица, нечетните слушат лекциите онлайн, след това е обратното.

Присъствено започна учебната година в Техническия университет в София. Ако има поток от 50 студенти например, те ще бъдат разпределени през място в аудиторията. Официалното откриване мина на 28 септември.

С тържество на открито пред паметника на светите братя Кирил и Методий Великотърновският университет открива академичната година. От ректората призоваха първокурсниците да не идват с цялата фамилия заради противоепидемичните мерки. За да няма струпване на студенти тържественото откриване ще се предава онлайн във фейсбук. 4500 първокурсници влизат в аудиториите на хълма Света гора. Бакалаврите ще учат присъствено, а магистрите в хибридна форма, като 2/3 от занятията им ще са с отдалечен достъп през електронната платформа на ВТУ.

Варненските висши училища откриха учебната си година с присъствено обучение, но са готови и за дистанционно при висок ръст на заболеваемостта от коронавирус. Свободният университет “Черноризец Храбър” откри учебна 2020 / 2021 г. в сряда. Специален гост на церемонията бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. На 14 септември започна учебната година и в Техническия университет във Варна. В същия ден стартира учебната година и в най-стария икономически университет у нас - Икономическия университет във Варна, който тази седмица изпълва своята 100-годишнина. На тържествената церемония бяха връчени отличията “Студент на годината” и “Докторант на годината”.

Бургаският свободен университет открива академичната година на 5 октомври, но заради мерките срещу коронавируса няма да има официално тържество. Новоприетите студенти ще бъдат посрещани

в различни зали

по различно

време,

за да няма засичане на големи потоци хора. За студентите от първи и втори курс в бакалавърски програми, както и за студентите от пети курс, специалност “Право”, обучението ще бъде присъствено. За тези от трети и четвърти курс то ще се провежда в смесена среда. “Ние сме изправени пред ситуация, в която трябва да се погрижим за здравето на нашите студенти и преподаватели и същевременно да проведем ефективен и пълноценен учебен процес. За съжаление, е невъзможно да бъдат проведени присъствени учебни занятия за всички студенти, спазвайки санитарните изисквания за безопасност”, коментира ректорът на БСУ проф. Галя Христозова.

Държавният университет “Проф. д-р Асен Златаров” откри академичната година на 23 септември с церемония на открито. Започнаха с лекции на място в първите 2 седмици. След това всеки преподавател ще може да реши дали ще води лекциите на място, или дистанционно.

С малки тържества в различни зали по факултети и само с първокурсниците се открива новата учебна година в Югозападния университет в Благоевград днес.

Ректорът проф. д-р Борислав Юруков ще направи видеообръщение.

Учебните занятия за зимния семестър за всички студенти от редовна форма започват присъствено на 1 октомври, съгласно обявените седмични графици. Изключение са студентите от втори, трети и четвърти курс в специалностите “Предучилищна и начална училищна педагогика”, “Предучилищна педагогика и чужд език”, “Начална училищна педагогика и чужд език”, “Социална педагогика”, “Педагогика и образователен мениджмънт” и “Специална педагогика”, които ще се обучават от дистанция чрез използване на електронната платформа Blackboard и други алтернативни платформи за обучение. Направена е организация за присъственото обучение

на един студент

да се падат

по 4 кв. м

В дициплините с практически занятия в социално заведение, детска градина, училище, където достъпът на външни хора е силно ограничен, преподавателите ще дават на студентите да разработват казуси, ще се използват различни ситуационни методи през някоя от електронните платформи.

 

Медици и химици

влизат веднага

в лабораториите

Изцяло присъствено започнаха годината в Химикотехнологичния и металургичен университет. Много се надяваме да нямаме проблеми с COVID-19, защото за нас е много важно да се направят лабораторните упражнения, защото студентите, които учат химични технологии, материалознание и биотехнологии, са в очакване да направят експерименти с ръцете си, каза ректорът проф. Сеня Терзиева. Затова засега ще се работи ударно в лабораторна среда. Искаме да успеем да задържим любовта на младите към химията и експеримента, каза още проф. Терзиева. Новите специалности в ХТМУ са “Чиста енергия и устойчиво развитие”, “Парфюмерия и козметика” и “Биоматериали за медицината”. Студентите и преподавателите нямат дефицит на дезинфектанти - правят си ги сами.

Присъствено започват и в Медицинския университет в София, като имат готовност и за онлайн обучение. Откриването ще е на 5 октомври с първокурсниците на открито в Медико-биологичния център на МУ - София.

Вече започна учебната година и в Медицинския университет във Варна. Ректорът на висшето училище проф. Валентин Игнатов постави официално началото на академичната година на церемония в южния парк на университетската МБАЛ “Света Марина” Варна.

Медицинският университет в Плевен прилага хибриден модел на обучение. Според него присъствието на студентите в клиничните бази и лабораториите ще се комбинира с лекции в електронна среда. Задължително остава присъствието на лекции за студентите по медицина и фармация от първи и втори курс.

Вузът откри новата академична година за първи път в двора на ректората на 21 септември. За тържеството на открито бяха поканени само новоприетите студенти. Посрещнаха ги със свитъци с химна на академичната общност. След като ги приветства, ректорът проф. Славчо Томов връчи студентските книжки на приетите с най-висок бал по всички специалности.

Медицина ще се учи изцяло присъствено в Софийския университет и в университета “Проф. Асен Златаров” в Бургас. (24часа)

В медицинските университети е важно упражненията да се провеждат присъствено.

СНИМКА:

НАДЕЖДА

ГЪРБОВА

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена