Обявяват конкурс за шеф на БЕХ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9070367 www.24chasa.bg
Жаклен Коен

Подалият оставка Жаклен Коен ще управлява холдинга до избора на нов изпълнителен директор

Жаклен Коен, който подаде оставка като шеф на БЕХ на 19 август, продължава да управлява холдинга. Като изпълнителен директор той ще ръководи държавната енергетика до избор с конкурс на нов шеф, обясниха от Министерството на енергетиката.

Още преди 20-ина дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза пред “24 часа”, че не е удачно да се назначава нов директор, тъй като според Закона за публичните предприятия ръководните екипи на дружествата с държавно участие се назначават след конкурс. Това трябва да стане в рамките на 1 година след влизане на закона в сила. Срокът изтича на 8 октомври, тъй като законът бе публикуван в “Държавен вестник” на 8 октомври 2019 г. В преходните и заключителните разпоредби е записано, че в едногодишен срок от влизането в сила на закона органите за управление и контрол на публичните предприятия се привеждат в съответствие с изискванията.

Правилата са описани в правилника за прилагане на закона, който бе приет от правителството на 30 април тази година. Конкурсът и номинациите се провеждат след изработване на критерии за оценка, избор на комисия, в който участват по трима от ведомството, което упражнява правата на собственик, от Агенцията за публичните предприятия и контрол и независими експерти.

Министър Петкова съобщи по Би Ти Ви преди ден, че не са готови и са отправили запитване до Агенцията за публичните предприятия и контрол как да действат. Тя поясни още, че ситуацията с шефа на БЕХ е особена, тъй като Коен е поискал веднага да бъде освободен по лични причини.

В енергийните среди се говори, че е имало вариант за шеф на БЕХ да бъде назначен Мартин Тафров, който да е на поста до провеждането на конкурса. Тафров е шеф на дирекция “Продажби на електроенергия” в АЕЦ “Козлодуй”. Тази длъжност бе ключова, докато атомната централа правеше търгове за продажба на ток, но след промените в енергийния закон всичката електроенергия се продава на борсата. След публикации, които обвързват Тафров с ДПС, обаче назначаването му е замразено. Петкова нито потвърди, нито отрече, че е имало такъв вариант.

Жаклен Коен коментира, че е пренаредил плановете си, продължава да си върши работата като шеф на холдинга и чака да дойде новият директор.