Охранители с кучета пазят затворени студенти заради COVID-19 във Великобритания (плюс инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9070695 www.24chasa.bg
Премиерът Борис Джонсън се движи с маска. СНИМКА: РОЙТЕРС

На хиляди студенти във Великобритания е забранено да излизат от общежитията си, след като в 52 университета бяха регистрирани случаи на коронавирус. Най-много учебни заведения са засегнати в северната част на страната, като на някои места се наложи дори намеса на полицията, за да се спазва заповедта.

Националният студентски съюз критикува случващото се и заяви, че е неприемливо кампусите да бъдат пазени от охранители с кучета. Заключени студенти се оплакаха, че им доставят храна чак към 16 часа и на някои места тя е стара.

Най-тежко е положението на чужденците, чиито родители няма как да им изпратят хранителни продукти. Американец, който платил 30 000 паунда тази година, за да следва в Единбург, разказа пред Би Би Си, че е трябвало да се обади на спешен телефон на охраната, за да получи нещо за ядене, след като всички други номера на университета за помощ не отговаряли.

В Ковънтри пък над 200 студенти си направиха незаконен купон в една от залите и са заплашени с дисциплинарни наказания.

Министърът на образованието обясни, че в университетите с коронавирус вероятно ще бъде въведена 14-дневна карантина и преди коледната ваканция, за да бъде разрешено на студентите да пътуват при семействата си за празниците. През това време те ще учат онлайн.

Междувременно приключиха клиничните изпитания на втората руска ваксина срещу COVID-19, разработена от центъра по вирусология и биотехнологии “Вектор”. Процедурата по регистрацията ще бъде завършена до 15 октомври. Бившият президент на Украйна Петро Порошенко е заразен и кара тежко коронавируса, съобщи ТАСС. Броят на жертвите по света вече надхвърли 1 милион.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога