Отпада забраната за влизане на чужденци в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/9070753 www.24chasa.bg
МВнР СНИМКА: Архив

Отпада временната забрана за влизане на чужденци на територията на Украйна, информират от МВнР. В съобщение на Ситуационния център на сайта на външното ни министерство се посочва, че от 28 септември е отменена временната забрана за влизане на територията на Украйна на чужденци и лица без гражданство, включително и за българските граждани.

Те могат да влизат в страната, при условие, че разполагат със застрахователна полица (удостоверение, сертификат), издадена от застрахователна компания, регистрирана в Украйна, или която има представителство там, или договорни отношения със застрахователната компания-партньор в Украйна, покрива разходите, свързани с лечение от COVID-19, медицинско наблюдение и е валидна за целия срок на пребиваване на лицето в Украйна.

Установено е общо изискване относно провеждане на самоизолация за всички категории пътуващи (граждани на Украйна, чужденци и лица без гражданство), които пристигат в Украйна от държавите със значително разпространение на COVID-19, както и за чужденци, които са граждани на такива държави. Списъкът на посочените страни към 25 септември 2020 г. може да се намери на интернет страницата на МЗ на Украйна: https://moz.gov.ua/uploads/5/26292-250920.pdf. Държавите със значително разпространение на COVID-19 са обозначение с червен цвят в списъка, като България не е сред тях. Лицата, които подлежат на самоизолация при влизане на територията на Украйна, са задължени да инсталират и активират съответно мобилно приложение.

Изискването за провеждане на самоизолация не се разпростира върху следните категории лица, ако няма основания да се смята, че са имали контакт с болен от COVID-19 - деца под 12-годишна възраст; пристигащи в Украйна с цел обучение във висшите училища; граждани (поданици) на държавите със значително разпространение на COVID-19, които не са пребивавали на територията на тези държави през последните 14 дни или пътуват транзитно през територията на Украйна и имат документите, потвърждаващи излизане в чужбина в рамките на два дни; служители на дипломатическите представителства и консулските учреждения на чужди държави, представителствата на официални международни мисии, организациите, акредитирани в Украйна, и членове на семействата им, шофьори и членове на екипажи на товарни превозни средства, автобуси, извършващи редовни превози, членове на екипажи на въздухоплавателни и морски, речни кораби, членове на влакови и локомотивни бригади. Изключението се отнася и за инструктори на въоръжените сили на държавите-членове на НАТО и държавите, които са членове на програмата на НАТО "Партньорство за мир", участващи в дейностите по подготовка на подразделенията на Въоръжените сили; културни дейци по покана на културни институции, като всеки от тях може да бъде придружен от един човек; лица, които извършват превоз на хематопоетични стволови клетки за трансплантация; хората, които имат отрицателен резултат от тест за COVID-19 с метод на полимеразна верижна реакция, проведен не по-късно от 48 часа преди преминаване на държавната граница.

Въведени са и изключения за предоставяне на застрахователна полица по отношение на чужденци и лица без гражданство, постоянно пребиваващи на територията на Украйна; лица, признати за бежанци, или които се нуждаят от допълнителна закрила; служители на дипломатическите представителства и консулските учреждения на чужди държави, представителствата на официални международни мисии, организации, акредитирани в Украйна, и членове на семейството им; военнослужещи на подразделения на въоръжените сили на държавите-членки на НАТО и държавите, които са членки на програмата "Партньорство за мир", участващи в дейностите по подготовка на подразделенията на Въоръжените сили.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Киев на следните телефонни номера: +38044 2354389, +380442352202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380442467237; +380442467672. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Kiev@mfa.bg.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога