Гутериш: Човечеството да престане "да води война с природата"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9070952 www.24chasa.bg
Антониу Гутериш СНИМКА: Ройтерс

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че човечеството трябва да престане "да води война с природата", предаде ДПА.

"Трябва да сменим курса и да променим взаимоотношенията си с природния свят", каза той на първата в историята среща на върха, посветена на кризата в биоразнообразието. По думите му дисбалансът с природата, предизвикващ обезлесяване, промени в климата и производството на храни, води до смъртоносни болести като СПИН, ебола и COVID-19, предава БТА. 

"Деградирането на природата не е само екологичен въпрос, той обхваща икономиката, здравето, социалната справедливост и правата на човека", каза ръководителят на световната организация. Според Гутериш "занемаряването на нашите ценни ресурси може да изостри геополитическото напрежение и конфликтите", а освен това "много често екологичното здраве е пренебрегвано и омаловажавано от другите сектори на управлението". Генералният секретар на ООН подчерта, че държавите до голяма степен не съумяват да опазват планетата.

Гутериш изтъкна, че правителствата трябва да включат и природосъобразни решения в плановете си за възстановяване от кризата с коронавируса, като инвестират в гори, мочурища и океани. Шефът на ООН призова световните лидери да приемат "най-амбициозни политики и цели" за опазване на природния свят чрез рамковото споразумение за биоразнообразието, което ще бъде прието през месец май догодина на конференцията на ООН в Китай.

Днешната среща на върха, преминала предимно в онлайн режим, даде възможност на над сто държавни и правителствени ръководители да поставят амбициозни цели за развитие на очертаната преди десет години стратегия в областта на биоразнообразието. Сред изказалите се бяха Си Цзинпин, Еманюел Макрон, принц Чарлз, Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен.

Преди форума лидерите на над 70 страни и ЕС подписаха споразумение, с което се ангажират в срок до 2030 г. да спрат загубите на хабитати. Но ръководителите на най-големите замърсители - Бразилия, Индия, Китай и САЩ - не се присъединиха към инициативата.

По-рано този месец ООН публикува обширен доклад, който констатира, че нито една от двайсетте цели за глобалното биоразнообразие, договорени преди десет години, не е постигната изцяло до крайния срок през 2020 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата