Нидерландия промени позицията си срещу носенето на маски

https://www.24chasa.bg/novini/article/9071081 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Правителството на Нидерландия днес промени отдавна отстояваната си позиция срещу носенето на маски на обществени места, след като случаите с коронавирус достигнаха рекордни нива, а парламентарното мнозинство призова за решителни мерки, предаде Ройтерс.

По време на дебати в парламента премиерът Марк Рюте призова хората в кралството да носят маски на обществени места, когато социалното дистанциране не е възможно. "Искаме да дадем на цяла Нидерландия един ясен и спешен съвет: отсега нататък носете на обществени места немедицински маски, покриващи устата и носа", каза той.

Това е голяма промяна в политиката, след като в продължение на месеци Рюте и видни медицински експерти твърдяха, че маските са безполезни срещу разпространението на Ковид-19. Наскоро това становище бе остро критикувано по нидерландската телевизия от водещия епидемиолог в САЩ д-р Антъни Фаучи. А днес повечето от парламентарно представените партии за пръв път заявиха, че правителството на Рюте трябва да препоръча доброволното носене на маски, предава БТА.

Новите случаи на коронавирус в Нидерландия достигнаха днес нов рекорден денонощен ръст от 3294, сочат данни, разпространени от здравните власти и цитирани от Ройтерс. Броят на новозаразените отбелязва поредни рекордни стойности почти всеки ден от средата на септември и вчера за пръв път надхвърли прага от 3000.