2503 случая на коронавирус в Германия, 12 починали през денонощието

https://www.24chasa.bg/novini/article/9071234 www.24chasa.bg
2503 нови случаи на коронавирус в Германия СНИМКА: РОЙТЕРС

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 2503 до 291 722 заразени, предаде агенция Ройтерс, като се позова на Института "Роберт Кох".

Броят на смъртните случаи се е увеличил с 12 до 9500, сочат данните на института, цитирани от БТА.

Заради увеличаване на случаите на COVID-19, германското правителство включи в сряда отделни райони от 11 европейски държави в списък на зоните с висок риск.

В списъка попадат цяла Белгия, Исландия, Уелс и Северна Ирландия. Така Великобритания за първи път от началото на пандемията бива включена в предупредителния списък на германския институт "Роберт Кох", отбелязва ДПА.

Френските региони Пеи дьо ла Лоар и Бургундия също фигурират в списъка. За първи път са включени райони в балтийските държави Литва и Естония. Добавени са също региони в Ирландия, Хърватия, Словения, Унгария и Румъния.

Късно снощи министерството на външните работи издаде предупреждение за пътуване до Белгия, Румъния и Литва.
Според класификацията на Германия район с висок риск, за който се издава предупреждение за пътуване, е територия, в която в рамките на седем дни се регистрират над 50 случая на COVID-19 на 100 000 души население, пояснява ДПА.

Предупреждението за пътуване не е забрана, а има за цел да упражни възпиращ ефект, особено за туристи. То има и положителна страна за потребителите, тъй като дава право на туристите да отменят резервациите си безплатно.

С новите решения на федералното правителство в Берлин 17 от общо 27 страни членки фигурират най-малко частично в списъка на районите с висок риск за COVID-19, включително цяла Белгия, Испания, Чехия и Люксембург.

Исландия не е членка на ЕС, но е част от Шенгенското пространство, в което няма граничен контрол, напомня агенцията.

Полша е единствената сред деветте съседни на Германия държави, която все още не фигурира в списъка на районите с висок риск. Но и в Полша случаите на COVID-19 растат, отбелязва ДПА.

Сред деветте страни от ЕС, които не фигурират в списъка, са популярните туристически дестинации Италия, Гърция, Малта и Кипър.
Фрибур в Швейцария и Задар и Шибеник в Хърватия пък бяха извадени от списъка на зоните с висок риск от заразяване с новия коронавирус, информира още агенцията.                                            

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради