Европейският съвет ще обсъди сблъсъка между Армения и Азербайджан

https://www.24chasa.bg/novini/article/9071248 www.24chasa.bg
Шарл Мишел СНИМКА: Ройтерс

Европейският съвет ще обсъди днес няколко въпроса от външната политика, сред които отношенията на ЕС с Турция и Китай, отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, сблъсъка между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах и обстановката в Беларус след изборите за президент през август.

Това показва дневният ред на извънредното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Засега няма единодушие за налагане на санкции срещу Беларус, съобщиха високопоставени европейски източници. Те не отрекоха, че причина за липсата на съгласие е съпротивата на Кипър и желанието на Никозия да обвърже този въпрос с налагането на санкции срещу Турция заради проучванията за полезни изкопаеми в източно Средиземно море.

Европейският съвет се предвижда да призове за незабавно прекратяване на огъня между Армения и Азербайджан, както и за ненамеса на други държави в техния спор. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разговаря вчера по телефона с ръководителите на двете страни.

По въпроса с Навални ЕС предвижда да изчака заключенията на Организацията за забрана на химическите оръжия. Едва след това е възможно да се обсъди въвеждането на санкции за отговорните за нападението.

Утре Европейският съвет ще обсъди общата политика за производство, работата на единния пазар и прехода към цифрова и чиста икономика на фона на последиците от пандемията от COVID-19 и необходимостта от икономическо възстановяване. Участниците в заседанието ще бъдат запознати накратко с хода на преговорите с Великобритания, като се предвижда подробно обсъждане на този въпрос по-късно през октомври.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради