Испания затяга мерките срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9071262 www.24chasa.bg
Регионалните власти в Мадрид вече наложиха локална карантина в 45 предимно бедни квартала. СНИМКА: Ройтерс

Испанското правителство одобри затягане на мерките срещу COVID-19.

Ограниченията, които са в сила в някои части на Мадрид, вече ще важат за цялата столица и още девет града в този район. Съгласно правителственото решение има забрана да се напуска испанската столица, както и няма да се допускат ненужни външни посещения.

Националните критерии, одобрени от правителството след среща в сряда с представители на 17-те автономни области, предвиждат изолация на градове, в които разпространението на COVID-19 надхвърля 500 случая на 100 000 души население, съобщи министърът на здравеопазването Салвадор Иля. Жителите в тези райони ще могат да напускат територията им само по уважителни причини, например за да отидат на лекар или на работа. Ще бъде въведено ограничение за събиране на максимум шест души на едно място. Кафенетата, баровете и магазините ще работят до 23 ч., вместо до 1,00 ч., както е в момента. Ще бъдат затворени парковете и спортните площадки.

Отчитайки темповете на разпространение на коронавируса, в списъка с градове, които ще бъдат изолирани, трябва да бъде включена столицата Мадрид, уточни министърът.

Столицата Мадрид, в която живеят над три милиона души, и девет близки общини с население от най-малко 100 000 души всяка, ще затворят границите си за хора от други райони, като посещенията ще бъдат възможни само по наложителни причини, обяви правителството.
В близките дни решението на правителството ще бъде публикувано в официалния държавен вестник, съобщи министърът на здравеопазването, цитиран от БТА.

Регионалните власти в Мадрид заявиха обаче, че решението няма законова основа. В Испания решенията в здравеопазването се вземат от областите. Пет от общо 17 области са отхвърлили критериите за ограничаване придвижването на хора, отбелязва Асошиейтед прес.
Мадрид има 735 случая на COVID-19 на 100 000 души население, което е едно от най-високите равнища в Европа и е двойно по-високо от равнището на заболеваемост на национално ниво.

Регионалните власти в Мадрид вече наложиха локална карантина в 45 предимно бедни квартала, припомня Ройтерс.

"Испанското правителство бърза да се намеси в Мадрид, а не да се бори с вируса. Решението не е законово валидно", заяви Енрике Руис Ескудеро, който отговаря за здравеопазването в автономна област Мадрид. Той не уточни обаче какви мерки може да предприемат регионалните власти, за да се противопоставят на карантината, отбелязва Ройтерс.

Официални представители на други три области, управлявани от консервативни и десноцентристки партии, както и управляваната от сепаратисти област Каталуния също са отхвърлили правителствения документ на срещата в сряда, посочва АП. Отговарящата за здравеопазването в Каталуния Алба Верхес заяви, че Каталуния е решила да следва свой собствен план, който по думите й е много по-амбициозен от националните насоки, които са замислении имайки предвид ситуацията в Мадрид.

От началото на епидемията в Испания бяха регистрирани близо 770 000 заразени, а над 31 700 души починаха. В средата на март бе въведено извънредно положение, което бе отменено на 21 юни. COVID-19 отново започна да се разпространява бързо след смекчаването на ограниченията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога