Путин и Макрон призоваха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

https://www.24chasa.bg/novini/article/9071278 www.24chasa.bg
Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, предаде ТАСС.

Двамата лидери са разговаряли по телефона по инициатива на френската страна, уточни пресслужбата на Кремъл.

Путин и Макрон са призовали страните в конфликта към максимална сдържаност и незабавно прекратяване на огъня. Те са обсъдили подробно рязкото изостряне на обстановката и са изразили загриженост от продължаващите широкомащабни бойни действия.

Президентите на Русия и Франция са обсъдили бъдещите стъпки, които Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) може да предприеме за деескалиране на конфликта, допълва БТА. Била е изразена готовност от името на лидерите на държавите съпредседатели на Минската група (Русия, Франция и САЩ) да бъде направено изявление в подкрепа на незабавното прекратяване на въоръжените действия и възобновяване на преговорния процес.

По време на телефонния разговор е било отбелязано, че политическите и дипломатическите средства са единственият начин за разрешаване на конфликта.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че в телефонния разговор е била обсъдена и ситуацията след президентските избори в Беларус. От руска страна е била потвърдена принципната позиция за недопускане на каквито и да било опити за намеса във вътрешните работи на суверенна държава и оказване на външен натиск над легитимните власти, посочва пресслужбата на Кремъл.

Обстановката в Нагорни Карабах - анклав на територията на Азербайджан, контролиран от арменци - се изостри на 27 септември. На спорната територия се водят въоръжени сблъсъци. В Азербайджан и Армения бе обявено военно положение. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни, отбелязва ТАСС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога