Епидемолог: Точният брой на починалите от COVID-19 ще се знае, когато отмине епидемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9071538 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Точният брой на жертвите на COVID-19 ще се знае, когато епидемията отмине, пише в заглавие белградският вестник "Новости". Какъв е броят на починалите в Сърбия досега - 749, колкото е съобщено официално, или може би три пъти повече, както показа за Белград сметката на епидемиолога д-р Предраг Кон, засега може само да се спекулира, пише вестникът, цитиран от БТА.

От март до юни в Сърбия е имало три пъти повече смъртни случаи от COVID-19, отколкото е съобщено официално, съобщи вчера д-р Кон. Според него това се дължи на компютърната програма, която тогава е била използвана за първи път. "Тя не беше достатъчно прецизна в един момент. Никога преди не бяхме работили с такава система. Сега вече мога да заявя, че данните са много точни", обясни епидемиологът.

Какъв е проблемът с информационната система, заради която, както обясни Кон, се стигна до различия между официалните данни и данните на терена, не бе много добре обяснено. Това обаче, което никой по света не оспорва, е че всички данни данни за COVID-19 са ориентировъчни. Не се прилага една и съща методология на регистриране във всички страни.

Министърът на здравеопазването Златибор Лончар каза, че данните, представени от д-р Кон, не са окончателни. Трябва да се направи ревизия и те да се проверят. "От какво е починал някой може да потвърди само аутопсия, а такава не е правена на нито един пациент, за когото е имало съмнения, че е починал от COVID-19", каза министърът.

Пациентите, прекарали COVID-19, ще имат по-тежка клинична картина при грип и останалите инфекции поради отслабналия имунитет, предупреждават специалисти и призовават хората да се ваксинират, пише вестник "Курир". Те съветват възрастните хора, хронично болните, диабетиците и хората с високо кръвно налягане да се ваксинират против грип. Ваксинацията в Сърбия започва от днес, ваксините са безплатни, съобщи министър Лончар.

Президентът Александър Вучич ще бъде днес на оглед на строителните работи на новата COVID болница във Военния комплекс "Земун економия" в Белград. Изграждането на една от двете болници, за които съобщи Вучич в пика на епидемията, започна през август и се очаква да завърши до декември. Вучич обяви, че болницата ще бъде оборудвана с най-модерна апаратура, ще има 200 легла за интензивно лечение и 804 за полуинтензивно лечение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена