"Ню Йорк таймс": Най-сериозната заплаха за изборите е самият президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/9071577 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

"Дебатът във вторник ясно показа, че най-сериозната заплаха за изборите е самият президент", гласи заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Гневното настояване на Доналд Тръмп в последните минути на дебата във вторник, че няма начин президентските избори да се произведат без измама заради масовото гласуване по пощата се равнява на невероятно изявление от действащ президент на САЩ, че ще се опита да оспори резултата, като се обърне към съда, Конгреса или улицата, ако не бъде преизбран, пише американското издание, цитирано от БТА.

Всичко, което заяви в двубоя си с кандидата-президента на демократите Джо Байдън, Тръмп вече е казвал през последните седмици в туитове и на митинги. Досега обаче той не беше заявявал това пред толкова голяма публика, колкото тази във вторник вечерта.

Нападките на Тръмп за честността на предстоящите избори дават да се разбере, че една страна, която успешно организирани президентски избори от 1788 г. насам, в периоди на граждански войни, световни войни и природни бедствия, сега е изправена пред най-тежкото предизвикателство в историята си за начина, по който избира лидер и предава властта по мирен път, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Байдън набра рекордни средства, а негови сътрудници описват като "железопътна катастрофа" представянето на Тръмп в дебата", гласи заглавието на британския в. "Гардиън".

След дебата заместник-ръководителката на предизборния щаб на Байдън и директор на комуникациите му Кейт Бедингфилд съобщи, че щабът е получил 3,8 милиона долара между 22 и 23 ч. чрез сайта на демократите за набиране на средства "АктБлу", което е рекорд по събрани средства за един час.

Тръмп успя да удари някои от слабите места на Байдън, например когато го попита дали подкрепя увеличаване на местата във Върховния съд (Байдън не даде отговор) и когато натисна Байдън да се разграничи от левичарския Зелен нов курс за мерки за околната среда.

Тези моменти обаче бяха засенчени от отказа на Тръмп да осъди белите супремасисти и от това, че почти постоянно прекъсваше Байдън и водещия Крис Уолъс, коментира "Гардиън".

Привържениците на двамата кандидати останаха с усещането, че дебатът няма да повлияе съществено на избирателните нагласи в която и да билои посока. Републиканците не очакваха Тръмп да изгуби подкрепа, но и не очакваха и да я увеличи.

Само пет седмици преди изборите президентът изостава в допитванията на национално ниво и в ключовите щати.

Дебатът беше може би най-подходящата възможност за Тръмп да промени насоката на надпреварата, която е забележително стабилна, с малка преднина за Байдън, през едно необичайно бурно лято, отбелязва Гардиън".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради