Депутати започнаха заседанието с почит към възрастните

https://www.24chasa.bg/novini/article/9071719 www.24chasa.bg
Светлана Ангелова СНИМКА: ПП ГЕРБ

С декларации за Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, започна днешното пленарно заседание.

В дневния ред на депутатите са промени в постоянни комисии, заради напускането на шестима депутати от левицата на парламентарната им група.

Преди да пристъпят към точките от дневния ред ПГ на ГЕРБ в декларация обяви, че полага максимални усилия за законодателни промени, които да променят живота, да повишат жизнения стандарт на възрастните, търсят възможности за повишаване на пенсиите.

ГЕРБ винаги са слагали сред най-важните приоритети живота и здравето на българските пенсионери, заяви Светлана Ангелова, зам.-председател на социалната комисия. Тя припомни, че в най-тежките времена като управляваща партия са положили много усилия и не са допуснали да се разпространи коронавирусът в социалните домове, не са прекъснати социалните плащания като са осигурени "зелени коридори" в пощенските клонове за пенсиите, безплатен топъл обяд, социален патронаж.

Част от тези дейности продължават да се реализират и до края на годината, 15 161 българи над 60 г. получават патронажна грижа, отчете Ангелова.

Тя отбеляза, е от 1 юли пенсиите са увеличени с 6,7 на сто, през октомври за трети пореден медец всички пенсионери ще получат по 50 лв. към пенсията си.

Предстои да обсъждаме бюджетната рамка за 2021г. , напомни Светлана Ангелова и добави, че управляващите обмислят варианти за максимално справедлив модел да осъвременяване на пенсиите, както и начин хората над 60 г. да бъдат включени в пазара на труда. По думите й, последните данни сочат, че близо 70 на сто от фирмите биха назначили човек с опит.

Усилията ни са насочени към развитието на ефективни и качествени социални услуги, продължи зам.-председателят на социалната комисия. Към момента работят над 700 социални услуги, които могат да се ползват от възрастни хора.

Запазването на живота и здравето на възрастните изискват консенсус, диалог и воля, а не отричане на направеното, обърна се тя към депутатите. Затова призоваваме за отговорност и заявяваме, че ще сме срещу всеки, който би направил компромис с достойнството на нашите майки и бащи, заяви от името на ГЕРБ Светлана Ангелова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт