БСП определи в декларация 50-те лева към пенсиите като "подаяние"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9071798 www.24chasa.bg
Георги Гьоков

В този ден се обръщаме към управляващото мнозинство, действащите към момента мерки не са достатъчни и не водят до реално повишаване качеството на живота на възрастните хора. Социалните услуги за възрастните хора, така както се реализират днес, не допринасят за изваждането им от групата на най-уязвимата част от обществото и отговорността за това е ваша. Това заяви Георги Гьоков в декларация от името на ПГ "БСП за България" по повод Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Гьоков посочи, че броят на пенсионерите у нас е 1 978 904 или близо 30 на сто от общия брой на населението. За никого не е тайна, че по-голяма част от тях живеят в крайна бедност, каза той и изтъкна, че средната пенсия е 383.03 лв, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 215,32 лв, а социалната пенсия за старост е 132.74 лв. Жените получават средно със 110-120 лв. по-ниска пенсия от мъжете, посочи депутатът. По думите му минималната пенсия у нас получават над 759 хил. пенсионери или 35,3 процента от общия брой. И всичко това на фона на определен от правителството праг на бедност от 348 лв, посочи Гьоков.

Той определи мерките на правителството за грижа и подпомагане на най-уязвимите хора в периода на пандемия като "подаяние от 50 лв."
Минималната пенсия не гарантира физическото оцеляване, каза Гьоков и настоя за довършване на реформата в пенсионното осигуряване, за преизчисляване на всички пенсии, за премахване на максималния размер на пенсията и увеличаване на коефициента за всяка година прослужено време на минимум 1,33. Гьоков посочи, че всички плащания, които не са свързани с осигурителен принос, следва да се извадят от осигурителния институт, и настоя за приемането на Закон за възрастните хора.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога