Топенето на ледовете в Гренландия е безпрецедентно от 12 000 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/9072016 www.24chasa.bg
Ледената покривка на Гренландия се е стопила до точка, от която няма връщане СНИМКА: Pixabay

Топенето на ледената покривка на Гренландия ще доведе до по-съществено повишаване на морското равнище през 21-ви век, отколкото през което и да е друго столетие от 12 000 години, дори ако глобалното затопляне бъде овладяно, съобщават Франс прес и ТАСС, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Проучването, базирано върху ледени проби и модели, реконструира за първи път историята на топенето на ледената шапка на Гренландия през целия холоцен - геоложки период, започнал преди 11 700 години.

Авторите на проучването стигат и до заключението, че ако емисиите на парникови газове продължат със същите темпове, километровото ледено покритие може да се свие с 36 трилиона тона между 2000 и 2100 г., достатъчно, за да издигне океаните с 10 сантиметра.

До края на 90-те години гренландската ледена покривка набира приблизително толкова маса от снеговалежите, колкото губи през лятото с колапса на ледниците и топенето на леда. С ускоряването на климатичните промени обаче това равновесие е нарушено.

Миналата година ледената шапка на Гренландия загуби над 500 милиарда тона - рекорд от началото на сателитните данни през 1978 г., допринасяйки с 40 процента за повишаването на морското равнище през 2019 г.

Ако човечеството не намали драстично емисиите на парникови газове, това може да се превърне в "новото нормално", отбелязва ръководителят на изследването Джейсън Бринър от университета на Бъфало, цитиран от БТА.

"Каквито и да са бъдещите емисии на въглероден диоксид, ледената шапка на Гренландия ще загуби повече лед през този век, отколкото през най-горещите периоди за последните 12 000 години", казва Бринър. Специалистът допълва, че въпреки всичко се надява, човечеството да може да повлияе върху бъдещето на Гренландия.

Ледената шапка на Гренландия на теория съдържа достатъчно вода, за да повиши нивото на океаните със седем метра, но пълното й разтопяване ще отнеме стотици, и дори хиляди години.

От друга страна, издигането на океаните дори с няколко десетки сантиметра вече има опустошителен потенциал за крайбрежните райони на планетата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на Мишо Шамара проби в европейските клубове с няколко свои рап парчета. Песните на прочулия се в САЩ с артистичното име Lil Sha- Лил Ша се въртят от известно време в нощни заведения в Полша, Чехия и други страни на Стария континент, разкриват запознати с кариерата на 16-годишния изпълнител. Последният хит на наследника на Мишо Шамара е в

Лични и фирмени сметки на Стойне Манолов са запорирани заради обвинения хазартен бос Васил Божков! Действията на разследващите поставят под въпрос бъдещето на комплекса "Царско село" и функционирането на едноименния футболен клуб, собственост на бизнесмена, научи "България Днес". Спецпрокуратурата налага запор на авоарите на Манолов по Закона за

Малка е сцената за големия талант на фолкизпълнителите. Част от родните артисти от кръшния жанр не се ограничават само с микрофона, но и търсят реализация в телевизията. През последните седмици Криско е част от състава на сериала "Ол инклузив". И макар да е рапър, мнозина го определят повече към попфолка