Просветното министерство си върна лагера в Шабла от сина на Гриша Ганчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/9072024 www.24chasa.bg
Данаил и Гриша Ганчеви

Контролираната от сина на Гриша Ганчев - Данаил, фирма "Литекс пропърти" загуби окончателно дело за собствеността върху земята на ученическия лагер в Шабла, предаде в. "Сега".

"Литекс пропърти" се сдоби с 10 декара в местността "Шабленски пясъци" след заменка от 2005 г., но сега губи земята. Оказа се, че към момента на извършване на заменката имотът изобщо не е бил собственост на Националното управление по горите, а на Министерство на образованието и науката и управлението не е имало право да го заменя.

Това става ясно от определение на Върховния касационен съд, с което съдът не е допуснал жалбата на "Литекс пропърти" срещу решението на долната инстанция в полза на просветното министерство. С това приключва продължила няколко години съдебна сага за защита на имота.

Документите по делото онагледяват поредица от интересни прехвърлителни сделки с имота. Теренът от 10 декара е станал собственост на частното дружество "Джитрейд" ЕООД на 3 юни 2005 г. в резултат от сключена заменка с управлението по горите. Месец по-късно - на 18 юли, "Джитрейд" е продал имота на друга фирма - "Лийдър". През 2010 г. въпросната "Лийдър" е внесла имота в Шабла като непарична вноска в капитала на "Литекс пропърти".

Впоследствие се оказва, че този имот изобщо не е бил част от горския фонд. Броени месеци преди да бъде заменен имотът правителството е взело решение да го прехвърли в учредяващото се ново държавно дружество "Ученически отдих и спорт" под шапката на просветното министерство. "Ученически отдих и спорт" е учредено на 24 януари 2005 година, а лагерът в Шабла с 38 бунгала и четири други постройке е включен в капитала му. В това решение на кабинета лагерът е посочен с по-малка квадратура и това е един от аргументите "Литекс Пропърти" да продължава да претендира за имота.

В хода на съдебното дело Добричкият окръжен съд установява, че още преди 1990 г. имотът е трайно ограден с телена ограда, обхваща територия от 10,373 дка и в този вид е нанесен в първия кадастрален план на района, одобрен през 2002 г. Съдът установява, че бунгалата са застроени на територията на целия имот, включително по границите му, и приема, че волята на Министерския съвет през 2004 г. е била да внесе в капитала на дружеството целия лагер, а не обособена част от него с площ от 5 дка. Тъй като разпореждането от страна на държавата в полза на МОН е отпреди заменката, договорът за замяна и последвалитее сделки нямат вещнопрехвърлително действие, решава съдът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата