Иван Веселинов: Благодарение на партньорството с Kaufland сме един от най-големите производители на декоративни тикви

https://www.24chasa.bg/novini/article/9073643 www.24chasa.bg

Историята на Иван Веселинов и неговото стопанство е като съвременна приказка, в която хобито му, започнало с няколко коренчета декоративни тикви, се превръща в печелившо производство. В момента стопанството му се простира на 90 дка, от които 10 с тикви, а продукцията достига няколко тона годишно. Фирмата му „Нелас Екоплод“, макар и малка, е сред най-големите производители на декоративни тикви в България.

Дългогодишното му партньорство с Kaufland е ключово за разрастването на стопанството му. „Kaufland е единствената верига, с която работим. Благодарение на партньорството ни и гарантирания пазар в цялата страна увеличихме продукцията си многократно през годините. Изключително съм доволен от съвместната ни работа и ако мога да обобщя отношенията ни с една дума, тя е коректност“, казва Иван.

Стремежът към предлагане на безкомпромисно качество е в основата на дългогодишното партньорство между Kaufland България и „Нелас Екоплод“. Иван Веселинов лично контролира качеството на продукцията и с внимание създава нови видове декоративни тикви. Ето какво споделя той за тази най-творческа част от работата си: „Взимам сортове предимно от Германия и Холандия, които кръстосваме на местна почва. Някои от сортовете ги избирам заради цвета, други – заради формата. Финалният избор винаги е в зависимост от това, което искам да постигна. Това определено е най-сладката част от моята работа, в която влагам сърцето си.“

Съвместната работа на „Нелас Екоплод“ и Kaufland България е отличен пример какъв е ефектът от водещия стремеж на веригата към устойчиво развитие на базата на устойчиви дългогодишни партньорства.

Стопанството за декоративни тикви в с. Драгор е само едно от многобройните родни стопанства, с които Kaufland България си партнира, за да предлага на клиентите си пресни и качествени плодове и зеленчуци. Миналата година веригата е продала 35 милиона килограма местна продукция. През 2020 г. в хипермаркети Kaufland вече има специално обособени пространства за отгледаното от родните зеленчукопроизводители. Веригата е по пътя към целта си да увеличи с 30% българските ферми, с които сключва договори за изкупуване на плодове и зеленчуци.