Шумните маркировки намаляват с до 40% опасността от катастрофи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9073712 www.24chasa.bg
Зам.-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева при откриването на XIII Националната конференция по транспортна инфраструктура с международно участие.

 Поставянето на шумни маркировки може да намали с до 40% опасността от катастрофи и са  важни за превенция на инциденти свързани с умора или разсейване на пътя, показват изследвания. Затова изискването за тях се включва при изграждане на пътни участъци с интензивно движение и е толкова важно постоянното модернизиране и доизграждането на пътната ни мрежа. Това подчерта зам.-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева при откриването на XIII Националната конференция по транспортна инфраструктура с международно участие.

„Инвестиции, които изисква пътната безопасност са наистина огромни, но трябва постоянно да се стремим да подобряваме инфраструктурата и да въвеждаме повече мерки за превенция“, подчерта тя. Тотева даде пример и с организацията на работата при ремонт на пътя – при такава дейност през последните 10 години животът си са загубили 16 работници, а ранените са 94. „Докато в темата за пътната безопасност при изграждането на нова инфраструктура обикновено става дума за големи инвестиции, тук много повече говорим за под-добра организация и осъзнаване на опасностите от това, което правим“, допълни зам.-председателят на агенцията. По думите ѝ един сред основните приоритети е да има целеви бюджет на национално ниво за пътна безопасност, а одитите по пътна безопасност да разширят своя обхват и значение.

За осемте месеца на годината установените нарушения на скоростта от Пътна полиция са над 600 000, стана ясно от нейното изказване. „Поведението на хората е също пряко свързано с безопасността на движението. Затова трябва да предприемаме мерки във всички сфери имащи отношения към нея, в това число и повече инфраструктурни решения за успокояване на скоростта“, каза тя. 

В откриването на събитието участие взеха Иван Досев, член на УС на АПИ, проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, доц. д-р Ивайло Иванов, декан на Факултет по транспортно строителство към УАСГ, Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия, проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов, председател на организационния комитет на конференцията, представители на институции, неправителствени организации, академичната общност, бранша и др.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ поставя във фокуса на конференцията темата за безопасността на движението по пътищата с три теми включени в нейната програма, свързани с организацията на работа при ремонти на пътя, добрите примери в пътната безопасност при изграждане на инфраструктурни обекти и контролът с технически средства.