Гърция и Турция правят механизъм за избягване на инциденти в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/9074093 www.24chasa.bg
Йенс Столтенберг СНИМКА: Ройтерс

Гърция и Турция се споразумяха за създаването на механизъм за избягване на инциденти по море и въздух в Източно Средиземно море. Този механизъм цели да допринесе за уреждането на разногласията между двете държави членки на НАТО, съобщи в комюнике алиансът, предаде Франс прес.

"Приветствам установяването на военния механизъм за избягване на конфликти, постигнат чрез конструктивен ангажимент от страна на Гърция и Турция", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс, предава БТА.

Този механизъм бе създаден след серия от срещи между военни представители на Гърция и Турция и е предназначен за намаляване на риска от военни инциденти или нещастни случаи. Той предвижда и създаването на гореща линия между двете страни, която ще се използва за уреждане на конфликти по море и въздух, се казва в документа, предаде ТАСС.

Германия е начело на дипломатическите усилия за по-широк диалог. Лидерите на ЕС ще обсъдят днес и утре в Брюксел как да бъде избегната ескалация на напрежението заради проучванията на находища на петрол и газ в Източно Средиземно море - основна причина за търканията между Атина и Анкара.